Știrile Stil FM din data de 25.04.2023

Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, vă invită la o nouă ediție a festivalului “FLORI DE MAI”, Festival-concurs național de interpretare a muzicii ușoare românești, Călărași, ediția a XXXIII-a, în perioada 25-28 Mai 2023.

Conducerea CJCC a pregătitit numeroase surprize, atât invitaților, cât și publicului care va asista la acest eveniment.

Anul acesta sunt 138 de concurenți înscriși, față de anul 2022, când s-au înscris doar 86 de persoane.

Recitalurile muzicale vor avea loc după cum urmează:

  • Prima seară – Smiley
  • A  doua seară – Iuliana Beregoi
  • Cea de a treia seară – The Motans
  • Iar În a patra seară – Loredana

*

Persoanele care tulbură liniștea publică pot face închisoare cinci ani

Comisia juridică din Senat a întocmit raport favorabil pentru proiectul de modificare a Codului penal, prin care este prevăzut, printre altele, aplicarea unei pedepse cu închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, conform unui amendament admis.

Iniţial, articolul din proiectul de act normativ iniţiat de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, prevedea pedeapsa cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

„Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea şi liniştea publică, se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani”, preciza articolul amendat.
Preşedintele Comisiei juridice, senatorul Cristian Ţâgârlaş, a precizat, în intervenţia sa online, că în proiect au fost reintroduse unele aspecte care erau discutabile iniţial. „Au fost rearanjate poziţiile exprimate de către iniţiatori în demersul iniţial, au fost reintroduse unele aspecte care erau discutabile, respectiv amenda. Şi, de asemenea, s-a menţinut caracterul de maximizare a pedepselor în ceea ce priveşte unele infracţiuni extrem de periculoase – hărţuirea minorilor, tâlhăria în varianta în care persoana tâlhărită nu se poate apăra”, a transmis Ţâgârlaş.

Un alt amendament prevede că „fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani”, iar dacă fapta este comisă „de o persoană înarmată, care are asupra sa un obiect periculos sau care este însoţită de un câine considerat periculos potrivit legii, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal va fi dezbătută în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

*

Angajările la stat vor fi înghețate

Coaliția de guvernare a decis să înghețe angajările în sistemul bugetar. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, marți, că vor exista și excepții.

Ministrul Marius Budăi a precizat că Educația și Sănătatea vor fi două domenii-cheie unde se vor face excepții de la această regulă și se vor face în continuare angajări. De asemenea, potrivit lui Marius Budăi, și la Ministerul Muncii vor fi făcute excepții, pentru persoanele cu dizabilități, ca acestea să fie incluse în societate.

„Educația și Sănătatea, acolo vor fi excepții. De asemenea, la Ministerul Muncii, pentru persoane cu dizabilități. Nu vom bloca accesul persoanelor cu dizabilități”, a spus Marius Budăi.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit, marți, despre interzicerea cumulului pensie-salariu.
Întrebat dacă această măsură va fi adoptată, Marius Budăi a explicat că vorbim de un pachet de măsuri, nu doar de aceasta. Mai mult, el a precizat că actuala coaliție nu urmărește să interzică drepturi, ci să creeze o relație între stat și cetățeni, unde aceștia din urmă să nu fie defavorizați.

„Înțelegem că, dacă cetățenii trebuie să facă anumite sacrificii, și statul trebuie să facă anumite sacrificii”
„Suntem în construcția unor măsuri care să vină nu neapărat de a interzice drepturi, ci de a consolida relația dintre stat și cetățeni.

Înțelegem că, dacă cetățenii trebuie să facă anumite sacrificii, și statul trebuie să facă anumite sacrificii”, a spus, marți, Marius Budăi.

„Toată ideea dusă în această discuție nu este o singură măsură, este un pachet de măsuri”, a mai spus el.

*

Condamnații penal și cadrele didactice sancționate nu pot fi membri în consiliul de administrație al școlii

Modificări la regimul incompatibilităților pentru participarea în consiliile de administrației ale unităților de învățământ, adoptate marți de Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, ca amendamente la proiectul de lege al învățământului preuniversitar.

Astfel, articolul 123, alineatul 8, a fost adoptat în forma următoare: „Cu excepția directorului și directorului adjunct, nu poate face parte din consiliul de administrație personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare și control, precum și personalul didactic auxiliar care are și calitatea de părinte al unui elev înmatriculat în respectiva unitate de învățământ, respectiv persoana care a fost condamnată pentru o faptă penală săvârșită cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării, sau cadrul didactic care are o sancțiune disciplinară neradiată“.

Partea îngroșată a fost adăugată la propunerea USR, cu preluarea de către comisie a amendamentelor și susținerea Ministerului Educației.

O altă modificare a fost făcură la alineatul 10 – „Hotărârile privind angajarea, motivarea, evaluarea, recompensarea, răspunderea disciplinară şi disponibilizarea personalului didactic se iau la nivelul unităţii de învăţământ de către consiliul de administraţie, cu votul majorității membrilor consiliului de administrație“.

În prezent hotărârile CA erau luate cu 2/3 din voturi.

, , ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *