Știrile Stil FM din data de 18.04.2023

Vouchere de la stat pentru renovarea casei și electrocasnice: Cine poate beneficia de ele

Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat cine sunt beneficiarii voucherelor pentru schimbarea electrocasnicelor sau pentru renovarea locuinței. Familiile cu mai mult de cinci copii, pensionarii si românii care nu pot munci vor primi de la stat bani pentru renovarea locuinței. Ajutorul financiar va putea fi folosit şi pentru a cumpăra un aragaz, un frigider sau o mașină de spălat.

Familiile cu mai mult de cinci copii, pensionarii si românii care nu pot munci vor primi de la stat bani pentru renovarea locuinței. Ajutorul financiar va putea fi folosit şi pentru a cumpăra un aragaz, un frigider sau o mașină de spălat.

Printre cei care pot depune cereri enumerăm:

-Familiile cu mai mult de cinci copii

-Românii care se află în imposibilitate de muncă

-Persoanele vârstnice

”Aici avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condițiile de locuire, de reparare a locuințelor, de 4000 lei/voucher. Și avem și voucherul pentru echipamentele electrocasnice. Aici discutăm de cele trei electrocasnice esențiale, precum aragazul, mașina de spălat și frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Și acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

*

  Lege adoptată: Alocaţiile copiilor din România

Penul Camerei Deputaţilor a adoptat, cu majoritate de voturi, proiectul de lege care vizează completarea art. 38 din Legea nr. 217/2003, precum şi modificarea Legii nr. 61/1993. Prin urmare, se va institui posibilitatea încasării alocaţiei de stat pentru copii de către părintele căruia i-a fost încredinţat minorul spre creştere şi educare, în cazul în care s-a emis de către judecător un ordin de protecţie în caz de violenţă domestică.

Potrivit unui amendament, persoana care are viața, integritatea fizică sau psihică ori libertatea în pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate cere în instanță, în scopul eliminării stării de pericol, să fie emis un ordin de protecţie.

Prin acesta se poate dispune, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre următoarele măsuri: interdicţia pentru agresor de a primi alocaţia copiilor şi încuviinţarea încasării acesteia de către părintele/persoana căruia/ căreia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit reşedinţa acestuia.

Interdicţia trebuie comunicată, de îndată, agenţiei judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială sau a municipiului Bucureşti, după caz.

Cât timp va putea încasa alocația

Alocaţia este încasată de părintele sau persoana beneficiară a măsurii de protecţie atât timp cât ordinul de protecție este valid și atât timp cât i-a fost încredinţat copilul, sau în situaţia în care minorul are stabilită reşedinţa la acesta.

Venitul lunar oferit din partea statului se plăteşte unuia dintre părinţi pe baza acordului acestora sau a convenţiei autentificate de notar public cu ocazia divorţului ori, în caz de neînţelegere, în baza hotărârii judecătoreşti sau a ordinului de protecţie emis de instanță, părintelui sau persoanei căreia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit domiciliul copilului.

Alocaţia este încasată de de beneficiarul măsurii de protecţie pe durata valabilităţii ordinului de protecţie şi atât timp cât i-a fost încredinţat copilul sau în situaţia în care copilul are stabilită reşedinţa la acesta, prevede un alt amendament.

*

Preşedintele Klaus Iohannis va face vizite oficiale în Brazilia, Chile şi Argentina, în perioada 18 – 26 aprilie, obiectivul fiind, conform Administraţiei Prezidenţiale, ”relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine şi redinamizarea interacţiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial”. Vizita în Brazilia este prima la nivel de şef de stat în ultimii 23 de ani, iar cea în Argentina este prima vizită la acest nivel în ultimii 30 de ani. În Chile, Iohannis va dona Muzeului Memoriei şi al Drepturilor Omului din Santiago de Chile un set de documente diplomatice de arhivă privind salvarea unui număr mare de evrei de către consulul chilian Samuel de Campo, activ la Bucureşti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum ăi copii ale documentelor referitoare la refugiaţii chilieni evacuaţi de autorităţile române şi primiţi în România, după lovitura de stat din 1973, care a fost urmată de o etapă sângeroasă în istoria ţării.

*

UPDATE: În legătură cu ajutorul oferit fermierilor români, Petre Daea a precizat că la nivelul Comisiei Europene se lucrează pentru suplimentarea fondurilor acordate fermierilor păgubiți de scăderea prețului cerealelor:

„Sumele respective au fost stabilite, noi am dublat suma, le dăm la fermieri imediat. Avem actul de punere în mișcare. Nu vom da niciun cent acelora care s-au gândit să speculeze piața, celor care comercializează grâu, adică se ia grâu dintr-o parte și se vinde chipurile că e momentul câștigului. Lăcomia nu are ce căuta în sânul societății și mai ales în momentele acestea grele pentru țară. Așteptăm suma suplimentară pe care a cerut-o președintele țării și știu că se lucrează la această decizie. În momentul în care vine suma suplimentară pentru fermierii români ministrul agriculturii va lua toate măsurile ca actul normativ să fie imediat pus în mișcare”.

_____________________

Printr-un comunicat, PSD va cere în coaliţie ca Guvernului României să emită în regim de urgenţă un act normativ pentru suspendarea temporară a importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina, la fel cum s-a întâmplat în celelalte state care au graniţă comună cu această ţară. O astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceştia”, spune PSD. În acelaşi timp, PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această ţară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră”, mai precizează formaţiunea. 

*

USR anunţă că a depus amendamente cu modificări radicale la ”proiectul PSD-PNL de aşa-zisă reformă a pensiilor speciale”, care prevăd eliminarea pensiilor speciale ale aleşilor locali, ale grefierilor, funcţionarilor de la Curtea de Conturi, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari şi navigatorilor şi recalcularea pensiilor speciale ale poliţiştilor, jandarmilor, militarilor şi ale angajaţilor altor instituţii de forţă pe principiul contributivităţii şi integrarea în sistemul contributiv general. În cazul magistraţilor, USR propune ca aceştia să primească o pensie de serviciu în cuantum de 65% din veniturile nete obţinute în ultimele 12 luni înainte de data pensionării.

*

Poliţiştii şi jandarmii au aplicat amenzi în valoare de peste 1,5 milioane lei, fiind înregistrate peste 1.400 de situaţii de urgenţă. Au fost prinşi în flagrant 128 de autori de infracţiuni care au săvârşit 132 de fapte penale, şi au fost depistate 13 persoane urmărite naţional sau internaţional, faţă de care au fost dispuse măsurile legale.

Poliţiştii şi jandarmii au constatat 3.925 de contravenţii pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de peste 1,5 milioane de lei.

La rândul lor pompierii au aplicat, pentru abaterile constatate, 4 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 4.500 de lei.

*

Liga Campionilor: Partidele programate, miercuri, de la ora 22.00, în manşa secundă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor, vor fi conduse la centru de arbitri din Franţa şi Spania.

Partida Bayern Munchen – Manchester City, în tur 0-3, va fi arbitrată de francezul Clement Turpin.

Meciul Inter – Benfica, în tur 2-0, va fi condus la centru de spaniolul Carlos del Cerro Grande.

, , , , , ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *