Morgan Freeman, Michael Caine și Alan Arkin, trei prieteni care realizează un “Jaf cu stil” (video promo)

Morgan Freeman, Michael Caine și Alan Arkin, trei prieteni care realizează un “Jaf cu stil”

“Jaf cu stil” (“Going in Style”) este un film cu Morgan Freeman, Michael Caine și Alan Arkin care a avut premiera în SUA pe 7 aprilie, iar în prezent poate fi văzut pe marile ecrane din țară. Filmul surprinde comic, dar și tragic bătrînețea și este regizat de Zach Braff. “Going in Style” este un remake după lungmetrajul cu același nume din 1979.

 
Trei prieteni, Joe (Michael Caine), Willie (Morgan Freeman) şi Albert (Alan Arkin) trăiesc onorabil ultima perioadă a vieții, însă lipsa banilor și problemele grave de sănătate, elemente care transformă bătrînețea într-o povară, apar vehement în viețile lor. Compania unde cei trei lucrează face restructurări, ceea ce inseamnă că pensia pentru care au cotizat zeci de ani nu mai există. Willie este grav bolnav și are nevoie urgent de transplant de rinichi, iar Joe este prins în “ghearele” băncii și în mai puțin de 30 de zile își va pierde casa. Tragic. Willie este foarte supărat și pentru că situatia lui financiară nu-i permite să-și vada fiica și nepoata mai mult de o dată pe an.
Cei trei prieteni se întîlnesc într-un local, o întîlnire care a devenit tabiet nu numai pentru ei, ci și pentru chelnerița interpretată de Siobhan Fallon Hogan, actrița reușind să transforme un personaj banal într-unul vibrant. Joe, Willie și Albert își consumă ultimii ani și cu un grup de bătrîni, unul dintre vîrstnici, Milton (Christopher Lloyd), fiind comedie pură. E dificilă bătrînetea, iar cei trei actori nu evită să discute emoționant despre asta. O altă activitate frumoasă a lor este să se uite împreună la televizor acasă la Willie și Albert, care sunt colegi de cameră de 25 de ani.
Au probleme. Grave. Joe găsește o soluție. În timp ce se afla la bancă pentru a discuta de ce dacă i s-a promis extraordinarul, el își va pierde casa, are loc un jaf și urmărește cu interes la ce ia parte. Joe locuiește împreună cu fiica lui și cu Brooklyn (Joey King), nepoata lui. Este foarte furios din cauza a ceea ce i se întîmplă. Și le propune “băieților” să jefuiască o bancă și să fure exact atîția bani cît valorează pensiile lor. La început, Willie și Albert refuză să devină infractori. Joe nu renunță la soluția lui. Le spune dezamăgit că nu au nimic de pierdut și că dacă ar ajunge la închisoare ar avea trei mese pe zi asigurate și îngrijire medicală mai bună. “Băncile au distrus țara asta!”, mai spune Joe. Băncile au distrus visurile oamenilor. “Vreau să trăiesc mai bine. Vreau să-mi vad familia mai mult de o dată pe an”, afirmă Willie, care acceptă să se implice in jaf. Apoi și Albert e de acord. Și începe “activitatea infracțională”. Mai întîi incearcă să jefuiască un supermarket, unde Albert, care ocazional cîntă la saxofon, este “lovit” de Cupidon. Primul lor jaf este stupid și hilar și sunt “capturați”. Însă, tatăl nepoatei lui Joe este “un antreprenor neconventional” și îi ajută să dea o lovitură de maestru băncilor și să-și ia banii înapoi. Cei trei ajung la Jesus (John Ortiz), un expert în jafuri, care îi place și îi invață cum să organizeze și să realizeze un jaf perfect. Are loc jaful. Iau banii. Un jaf aproape perfect. Willie face o mică greșeală, iar Hamer, un polițist interpretat de Matt Dillon, ar putea să-i prindă, deși au alibiuri foarte bine construite.
Printre situațiile comice, zîmbetele minunate ale lui Morgan Freeman și vocea inconfundabilă a lui Michael Cane, sînt inserate multe momente emoționante, unul dintre cele mai impresionante fiind cînd fiica lui Willie îl piaptănă în timp ce se află pe patul de spital și vorbește cu nepoata lui.
Banii nu distrug un om, iar Joe, Willie şi Albert arată cum o prietenie adevarată poate ieși invingătoare in fața monstrului numit sărăcie. “O să fim bine!”, “În final va fi bine”, “Apoi murim!”, spun ei.

 

, , , ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *