Antarctica înverzeşte din cauza încălzirii globale

Antarctica înverzeşte din cauza încălzirii globale

În ultimii 50 de ani, efectele încălzirii globale au început să se vadă la poli, în special în Antarctica, unde zăpadă este înlocuită de porţiuni tot mai mari de verdeaţă.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, plantele cresc mult mai repede în ultimii ani. “Antarctica nu va deveni verde în întregime, dar aceste porţiuni verzi vor fi mai extinse ca niciodată. Acest fenomen face legătura cu alte procese care au loc în Peninsula Antarctica, în special fenomene precum retragerea gheţarilor, care dezvăluie pământul, iar formaţiunile de muşchi verde au tot mai mult loc pentru a se dezvolta”, a spus Matt Amesbury, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Exeter.
În ultima jumătate a secolului 20 temperatura medie din Peninsula Antarctica a crescut progresiv, iar continentul s-a încălzit cu jumătate de grad la fiecare 10 ani.
Vegetaţia era extrem de rară în Antarctica, ocupînd doar 0.3% din continent. Dacă temperatura medie va continua să crească, oamenii de ştiinţă se aşteaptă la schimbări rapide şi în ecosistemul din Antarctica, iar principala lor preocupare este ca această încălzire a continentului să nu atragă un număr atît de mare de turişti încît regiunile să fie colonizate şi distruse.

, , ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *