Vremea din Europa ar putea fi afectată de curentul oceanic |

Vremea din Europa ar putea fi afectată

Un fenomen alarmant ar putea afecta vremea din Europa. Curentul oceanic care ajută la încălzirea apelor Atlanticului din regiunile ţărmurilor europene şi din America de Nord a încetinit semnificativ faţă de nivelul înregistrat în 1800. Conform unei noi cercetări, este la cel mai slab nivel atins în ultimii 1.600 de ani.
Circulaţia curentului oceanic joacă un rol important în sistemul climatic al Pămîntului, iar o încetinire majoră sau abruptă a acestuia poate avea repercursiuni la nivel global. Conform PopScience, schimbarea ar putea duce la creşterea nivelului oceanelor în SUA, dar ar putea altera şi vremea din Europa.
Anterior, la sfîrşitul Erei Glaciare, fluctuaţiile rapide ale circulaţiei curenţilor oceanici au dus la schimbări climatice extreme la nivel global. Un exemplu relativ exagerat, dar în acelaşi timp terifiant, a fost prezentat în filmul ”Unde vei fi poimîine?” din 2004.
Încetinirea observată recent a fost provocată de încălzirea regiunii nordice din Atlantic şi a afluxului de apă din ploi sau topirea gheţarilor. Fenomenul a fost prezis de mai multe ori, însă pînă în prezent gradul de încetinire a rămas un mister.

, ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *