„The Shape of Water“, imens scandal de plagiat |

„The Shape of Water“, imens scandal de plagiat

„The Shape of Water“ a triumfat la Oscaruri, însă asupra producţiei planează o acuzaţie ce pune oarecum în umbră performanţa – fiul dramaturgului Paul Zindel îl acuză pe Guillermo del Toro că, practic, a copiat piesa de teatru scrisă de tatăl său, iar acum „The Shape of Water“ se află în mijlocul unui imens scandal de plagiat la Oscar.

Regizorul mexican, compania Fox Searchlight şi producătorul asociat Daniel Kraus au fost daţi în judecată, fiind acuzaţi că s-au inspirat pentru scenariul filmului dintr-o piesă de teatru scrisă de dramaturgul Paul Zindel, laureat Pulitzer, în 1969.

Asemănările dintre cele două scenarii sînt frapante. Piesa lui Zindel prezintă povestea unei îngrijitoare introvertite ce stabileşte o relaţie ciudată cu un delfin în timp ce lucrează la un laborator militar, în timpul Războiului Rece, femeia punînd la cale salvarea acestuia de la disecţie. Povestea din „The Shape of Water“ este plasată tot în perioada Războiului Rece, iar personajul principal este tot o femeie ce face curăţenie într-un laborator… Între aceasta şi o fiinţă amfibiană din cadrul laboratorului se naşte o relaţie, iar continuarea este previzibilă – femeia pune la cale salvarea acesteia, pentru a o scăpa de la moarte.

Guillermo del Toro/„The Shape of Water“, imens scandal de plagiat

Nu se ştie cum se va sfîrşi această poveste ce tinde să se transforme într-un imens scandal de plagiat, dar asemănarea dintre cele două scenarii nu pare a fi deloc o simplă coincidenţă.

, ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *