Știrile Stil FM pe scurt – 29.03.2020 / Ora 12:00

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că nu numai bătrânii și persoanele cu comorbidități sunt vulnerabile în fața noului coronavirus. Cazurile recent studiate arată că pot exista infecții severe la toate categoriile de vârstă.
”Tinerii nu sunt invincibili. Acest virus care produce COVID-19 poate provoca infecții și o formă gravă a bolii la oameni din toate categoriile de vârstă. Ceea ce ştim din datele culese din mai multe ţări, printre care China, Statele Unite, Italia, Iran, Coreea de Sud şi Japonia, este că acest virus poate provoca o boală ușoară, poate provoca o formă moderată – în cazul oamenilor care fac pneumonie, dar nu au nevoie de oxigenare suplimentară, dar poate provoca și boala severă, critică și care îi poate ucide pe unii oameni. În cazul copiilor, rapoartele pe care le-am primit din mai multe state arată că majoritatea copiilor care sunt infectați fac o formă ușoară a bolii. Avem, însă, şi rapoarte care descriu o infecţie severă și în rândul copiilor” este declarația expertului OMS, Maria Van Kerkhove.

*

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a spus că măsura de suspendare a ratelor, pentru o perioadă de 9 luni, este o măsură curajoasă, dar susține că Guvernul nu va scuti de plata ratelor. Ministrul Finanțelor spune că a urmărit și ce măsuri au luat alte țări.
„Eu i-am mai avertizat pe pesedişti: nu mai induceţi panică şi nu mai atacaţi măsurile bune ale acestui Guvern. În ceea ce priveşte această măsuri, aveţi două variante: ori daţi înapoi toate creditele pe care le-aţi luat de la băncile de stat, pentru că acest Guvern nu vă va scuti de plata ratelor. Ştiu că asta este ceea ce vreţi, ştiu că este o chestie personală pentru voi, dar nu vă va scuti de aceste rate. Ori, doi, luaţi un timp de reflecţie la toate prostiile pe care le-aţi spus despre măsurile acestui guvern”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de facebook.

*

Liderii Pro România, PSD şi ALDE cer ministrului de Interne să comunice date despre cum au gestionat autorităţile cazurile românilor veniţi din Italia şi Spania, câţi dintre aceştia au fost trimişi în carantină sau izolare la domiciliu şi cum sunt protejaţi de transmiterea virusului angajaţii MAI care gestionează cazurile acestor cetăţeni.

*

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţă că autorităţile au făcut un scenariu conform căruia un milion de persoane ar urma să fie trimise în şomaj tehnic, în perioada stării de urgenţă decretate de autorităţi, situaţie în care efortul bugetar pentru acoperirea indemnizaţiilor acestora va fi de patru miliarde de lei. Aceasta a precizat că scenariul are în vedere perioada stării de urgenţă care a fost decretată luna aceasta. Banii vor fi asiguraţi de Ministerul Finanţelor, iar guvernul ia în calcul să facă demersuri, prin Ministerul Fondurilor Europene, pentru recuperarea unei părţi din această sumă din bani europeni. Ministrul Muncii, declară că nu se pune problema ca angajatorii să plătească sumele pentru cei trimişi în şomaj şi să aştepte recuperarea banilor de la Guvern.

*

M​inistrul Educației, Monica Anisie, le transmite elevilor și profesorilor că în scurt timp va anunța ce se va întâmpla cu examenele naționale și când se vor putea relua cursurile. „Toate acestea depind de evoluția pandemiei cu COVID-19”, scrie Monica Anisie într-un mesaj pe contul personal de Facebook. Precizările ministrului Educației vin după ce pe conturile de Whatsapp ale părinților și pe rețelele de socializare s-a răspândit rapid un anunț fals, care folosea o siglă veche a Ministerului Educației, prin care se arăta că școala ar începe pe 18 mai 2020, iar semestrul al II-lea s-ar încheia pe 24 iulie 2020. Ministrul Educației a precizat că acest anunț este o știre falsă și îi îndeamnă pe elevi și părinți să se informeze din surse oficiale.

*

Declaraţiile pe proprie răspundere şi adeverinţele de angajator necesare în această perioadă pot fi completate online pe platforma electronică formular.sts.ro, ulterior fiind necesară semnătura olografă, pentru autentificare. Grupul de Comunicare Strategică precizează că aceasta este singura platformă avizată în acest sens şi că datele personale nu sunt prelucrate de către STS, acestea rămânând în telefonul/calculatorul utilizatorului.

*

Mai mulți constructori auto, printre care Daimler, Toyota sau Fiat-Chrysler, vor să împrumute bani de la bănci pentru a depăși criza generată de pandemia de coronavirus. Daimler vrea 10 miliarde de euro, Toyota caută finanțare de circa 8.3 miliarde de euro, în timp ce FCA a obținut deja o linie de credit de 3.5 miliarde de euro. Problemele de lichiditate provocate de pandemia de coronavirus încep să afecteze producătorii auto, care se văd nevoiți să caute finanțare externă

*

In judetul Calarasi, temperatura maxima va fi de 18 grade C. Cerul va fi variabil iar vantul va sufla moderat.

, , , , , , , , , , , ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *