Știrile Stil FM din data de 20.04.2023

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a făcut, în primele trei luni ale anului, 14.160 de controale fiscale la contribuabili persoane juridice şi fizice, din care 2.644 controale inopinate. De asemenea, acţiunile de control antifraudă au vizat 7.162 de contribuabili, fiind cuantificate/estimate implicaţii fiscale şi aplicate sancţiuni contravenţionale în sumă totală de 1,121 miliarde lei, din care 1,08 miliarde lei sunt implicaţii fiscale, iar 38,5 milioane lei sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări). Totodată, ca urmare a acţiunilor de control desfăşurate de către inspectorii DGAF, în trimestrul I 2023, prin conformare voluntară, au fost declarate/achitate de către contribuabili la bugetul general consolidat al statului, obligaţii fiscale suplimentare în valoare de 62,4 milioane lei.
*
Camera de Comerţ şi Industrie a României, într-un comunicat oficial, afirmă nevoia de reorganizare administrativă a României, prin reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5000 de locuitori, precum şi redefinirea noţiunii de oraş ca localitate cu cel puţin 10.000 de locuitori. Instituţia precizează că toate instituţiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.
Camera de Comerţ a României precizează că, în împrejurările actuale, România nu mai este o destinaţie atractivă pentru investitorii străini din punctul de vedere al forţei de muncă calificate şi din cauza retrocedărilor făcute haotic.
Acestui demers al Camerei Naţionale, absolut necesar al reorganizării teritoriale urgente a României, s-au alăturat mai multe organizaţii patronale şi asociaţii, precum: Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) şi Asociaţia Brokerilor din România.
*
Ministrul Muncii, Marius Budăi, exclude ideea realizării unor economii la buget ”pe spinarea cetăţenilor României”, el arătând că ”de PSD nu s-a legat niciodată vreo tăiere de venituri” şi că partidul nu îşi va ”schimba obiceiul începând de anul ăsta”. El explică de unde vor face economii angajaţii ministerului pe care îl conduce.
El a admis că România nu traversează ”cea mai fericită perioadă”, dar a spus că ”asta nu înseamnă că nu trebuie să găsim soluţii”.
Budăi a amintit că pentru PSD pachetul de beneficii sociale reprezintă ”o linie roşie” peste care partidul nu va putea trece.
*
Comisia Europeană lansează o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva României pentru transpunerea incorectă a dreptului de a fi asistat de un avocat şi de a comunica după arestare. Astfel, Executivul european a decis, miercuri, să trimită României o scrisoare suplimentară de punere în întârziere pentru transpunerea incorectă a normelor UE privind rasismul şi xenofobia.
Comisia Europeană a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Ţărilor de Jos [INFR (2023) 2007] şi României [INFR (2023) 2004] pentru netranspunerea corectă a Directivei privind dreptul de a fi asistat de un avocat şi de a comunica după arestare.
Combaterea rasismului şi a xenofobiei: Comisia trimite o scrisoare suplimentară de punere în întârziere prin care solicită României să transpună în mod corect dreptul Uniunii privind discursurile de incitare la ură şi infracţiunile motivate de ură.
*
Raport CE: Cornuri învechite și lapte stricat în produsele distribuite școlarilor din România
Comisia Europeană a ajuns la concluzia că banii nu sunt folosiți corespunzător pentru programele prin care elevii primesc lapte, cornuri și fructe la școală. Așa că pregătesc ghiduri de calitate a produselor, ce trebuie respectate la întocmirea caietelor de sarcini pentru licitații. În plus, fondurile europene vor putea fi alocate inclusiv pentru vizite la ferme și lecții de nutriție.
Produsele distribuite în școlile românești sunt „neatractive” și de o calitate îndoielnică, potrivit evaluării Comisiei Europene. Copiii primesc mere încrețite, iaurturi în ambalaje murdare, cornuri învechite și lapte stricat sau cu miros ciudat.
Eugen Ilea, vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: „Acest program nu mai este privit nici măcar ca o componentă socială. Este respins de aproape toți părinții, mai puțin în mediul rural. Pe urban mai sunt, dacă nu mă înșel, undeva la trei sau patru județe acoperite cu distribuția pe programul cornul și laptele.”
Responsabilii europeni vor să modifice acum regulile. România primește în fiecare an, de la Comisia Europeană, 20 de milioane de euro, special pentru alimente sănătoase care să fie distribuite în școli. Iar fiecare stat poate aloca banii după criterii proprii. La noi, de pildă, e desemnată câștigătoare a licitațiilor organizate de consiliile județene firma care solicită prețul cel mai mic. Marfa e, desigur, pe măsură.
Alin Mituța, europarlamentar în Comisia pentru Agricultură: „Introducem criterii de calitate care se vor practica în caietele de sarcini, pe baza cărora se fac achizițiile publice. Vor fi apoi și inspecții în școli. Inspectorii vor vedea dacă se respectă sau nu legislația.”
Totodată, programul desfășurat în mediul rural va fi diferit de cel din mediul urban. În școlile din orașe, de exemplu, acolo unde posibilitățile sunt mai mari, iar părinții reușesc să le pună copiilor pachet la școală, banii din program vor fi folosiți mai degrabă pentru vizite la ferme, acolo unde cei mici pot vedea cum se cultivă legumele și fructele. La sate în schimb, banii vor fi folosiți pentru mesele elevilor.
Noile reguli prevăd ca banii să fie alocați în proporție de cel puțin 10% pentru programe de educare și cursuri de nutriție în școli. Iar 25% – pentru fructe, legume și produse lactate ecologice. Aceste modificări ar urma să intre în vigoare începând cu următorul an școlar.
*
Pachete cu alimente 2023 de la UE: Conținut și beneficiari
Românii pot intra în posesia pachetelor cu alimente oferite de Uniunea Europeană, începând de miercuri, 19 aprilie. Aceștia le pot ridica de la centrele de distribuire cu actele lor de identitate și pe cele ale membrilor familiei.
Începând de astăzi, aceștia își pot lua pachetele cu alimente oferite de UE. Beneficiari sunt oamenii cu handicap.
Potrivit autorităților, anul acesta se acordă șase tranșe de ajutor pentru alimente și mese calde, unui număr de aproximativ 2,4 milioane de oameni aflați în situații vulnerabile.
Ce produse conțin pachetele de la UE
Este important de menționat că fiecare pachet cântărește 24 de kilograme și conține: făină albă de grâu (cinci pungi de 1 kg), mălai (patru pungi de 1 kg), paste făinoase (două pungi de 400 g), ulei (patru sticle de 1 l), zahăr (două pungi de 1 kg) și orez (patru pungi de 1 kg).
De asemenea, pachetele mai conțin: conserve din carne de vită (cinci cutii de 300 g), conserve din carne de porc (trei cutii de 300 g), conserve pate de ficat de porc (cinci cutii de 200 g), borcane de compot de fructe (două borcane de 720 ml), gem de fructe (un borcan de 360 g) și gem de fructe dietetic (un borcan de 60 g).
Persoanele care profită de aceste ajutoare și le vând riscă sancțiuni uriașe, după cum a anunțat, de curând, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş. Mai mult decât atât, persoanele care sunt prinse că fac acest lucru riscă să fie excluse din lista beneficiarilor.
*
Spaniolul Rafael Nadal, care nu este recuperat suficient după o accidentare, a anunţat, joi, că nu va putea participa la turneul de categorie ATP 1000 de la Madrid, unul dintre preferatele sale. El a menţionat că încă nu este vindecat şi că recent tratamentul său a fost schimbat pentruu a se vedea dacă situaţia se îmbunătăţeşte.
*
Jucătoarea de tenis de masă Bernadette Szocs a reuşit o nouă victorie spectaculoasă şi calificarea între primele opt jucătoare ale competiţiei starurilor, WTT Champions Macao 2023, anunţă Federaţia Română de Tenis de Masă.
Revenită la masa de joc după triumful cu Chen Xingtong (China), Bernadette Szocs a reuşit să o elimine şi de această dată pe sportiva din Franţa, Jia Nan Yuan, pe care a mai întâlnit-o în urmă cu câteva zile, la WTT Champions Xinxiang 2023. Sfertul de finală la WTT Champions Macao 2023 este programat vineri, de la 15:10.

, , , ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *