Știrile Stil FM – 5.04.2020 / Ora 19:00

Cercetătorii din cadrul Universității Hong Kong au studiat în ce condiții noul coronavirus este activ sau poate muri în doar câteva minute. SARS-CoV-2 este afectat de temperaturile înalte, dar rămâne stabil la temperaturi de aproximativ 4 grade. La această temperatură, infecția poate dura până la două săptămâni, în timp ce la 70 de grade, coronavirusul poate muri în doar 5 minute. Potrivit unui raport, la 22 de grade, virusul rămâne activ aproximativ o săptămână iar la 37 de grade pentru două zile. SARS-CoV-2 rezistă de la câteva ore la câteva zile, în funcţie de suprafaţă. Astfel, cercetătorii din Hong Kong au stabilit că, pe hârtie, virusul rezistă mai puțin de trei ore, pe lemn și țesături, COVID-19 nu rezistă mai mult de două zile, pe sticlă, mai puțin de patru zile, și pe oțel inoxidabil și materiale plastice, nu mai mult de o săptămână. De asemenea, noul virus poate rezista pe suprafața exterioară a măștilor medicale nu mai puțin de o săptămână (la temperatura camerei și 65% umiditate).

*

Raed Arafat îndeamnă toată lumea să poarte mască. Acesta spune că dacă nu găsim să cumpărăm măști medicinale, atunci să improvizăm ceva acasă. „Va dura până ne vom obișnui cu această practică, dar din informațiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil”. Totodata daca faceti acest lucru si va confectionati o masca acasa, nu uitati sa o spalati zilnic cand va intoarceti acasa, si sa o calcati.

*

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a făcut mai multe precizări, la Digi24 despre momentul de la care se vor putea relaxa măsurile de restricție. El a subliniat că dacă sunt zone unde oamenii nu respectă regulile și vor fi focare de infectare, acolo nu se vor lua astfel de măsuri în jurul date de 15 mai, avansată anterior. Am dat o dată care ar putea fi un moment până la care să avem o scădere a numărului de cazuri mai multe zile, o săptămână, zece zile. Dar măsurile la nivelul fiecărui oraș, județ, nu pot fi relaxate dacă acolo evoluează un focar care trebuie ținut sub control. Dacă sunt zone, cum e Țăndărei, unde există încă iresponsabilitate din partea cetățenilor care se opun măsurilor, acolo nu se vor putea lua niciun fel de măsuri de relaxare.

*

Preşedintele CJ Călăraşi, Vasile Iliuţă, a anunţat pe pagina personală de Facebook că a făcut o nouă donaţie, în nume propriu, de 3.000 de măşti de protecţie personalului sanitar de pe întreg cuprinsul judeţului, adăugând că luni, 6 aprilie, Consiliul Judeţean va finaliza procedura de achiziţie a aparaturii medicale pentru Unitatea de Primiri Urgenţe şi ATI din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi. Prieteni, vă asigur de tot sprijinul meu, împreună vom reuși să trecem cu bine această situație fără precedent în țară și în lume.” a scris Iliuţă pe pagina de Facebook.

*

Luni, 6 aprilie, alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă parţial în: localitatea Borcea, zona Pietroiu, între orele 09:00 şi 17:00 ; la UM Gostile, în intervalul orar 09:00 – 17:00.
Marţi, 7 aprilie, alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă parţial în localităţile: Siliştea, Negoieşti, şoseaua Olteniţei și Borcea, în intervalul orar 09:00 – 17:00.
Miercuri, 8 aprilie, alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă parţial în următoarele localităţi: Radovanu începând cu ora 09:00 şi până la ora 14:00; Negoieşti şi şoseaua Olteniţei, între orele 09:00 şi 17:00; Borcea în intervalul orar 09:00 – 17:00. Tot miercuri, va fi întrerupere totală în localităţile: Paicu, Nicolae Bălcescu, Fântâna Doamnei, începând cu ora 09:00 şi până la ora 17:00.
Joi, 9 aprilie, alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă parţial în localităţile: Borcea între orele 09:00 şi 17:00; Negoieşti şi şoseaua Olteniţei, în intervalul orar 09:00 – 17:00; Siliştea începând cu ora 09:00 şi până la ora 17:00. Tot joi, alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă total în localităţile Ulmeni (cu excepţia cartierului Sector) şi Spanţov, sat Cetatea Veche, între orele 09:00 şi 17:00.
Vineri, 10 aprilie, alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă parţial în următoarele localităţi: Borcea în intervalul orar 09:00 – 17:00; Frumuşani începând cu ora 09:00 şi până la ora 17:00. Tot vineri, va fi întrerupere totală în localitatea Gostile, între orele 09:00 şi 17:00.

Organizaţia Internaţională a Muncii a anunţat că 25 de milioane de locuri de muncă vor fi pierdute. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, avertizează cu privire la o „criză cum n-a fost alta”. Planeta riscă o recesiune puternică sau o redresare slabă, fapt ce ar obliga guvernele să facă şi mai multe compromisuri economice pentru a susţine piaţa muncii. Evoluţiile mai recente au arătat o preluare rapidă a împrumuturilor de urgenţă printr-un program guvernamental pentru persoanele care şi-au pierdut locul de muncă sau se confruntă cu reduceri salariale.

Sport

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a anunţat luna august ca termen pentru încheierea competiiilor Liga Campionilor şi Liga Europa, aflate acum cel puţin în faza optimilor de finală. Totodată, preşedintele UEFA a recunoscut faptul că sezonul va fi oprit defintiv dacă autorităţile din statele europene nu vor permite reluarea meciurilor. El a precizat că regulamentul fair-play-ului financiar a fost abandonat în această perioadă, deoarece cluburile nu mai pot să-l respecte de la începutul pandemiei de coronavirus.

*

Simona Halep a luat parte la ediţia specială a Eurosport “Tennis Legends vodcast”, în care a vorbit despre rutina ei zilnică în autoizolare. Alături de Mats Wilander, Boris Becker şi Tommy Haas, Simona a vorbit despre rutina ei zilnică în vreme de pandemie, dar şi despre greutăţile cu care se confruntă acasă. ATP şi WTA au hotărât, miercuri, suspendarea turneelor de tenis până la 13 iulie, din cauza pandemiei de coronavirus. Decizia a venit imediat după anunţul anulării turneului de la Wimbledon (29 iunie – 12 iulie), al treilea grand slam al anului, la care Halep este deţinătoarea trofeului la simplu feminin.

METEO

În judetul Calarasi si regiunea Muntenia, temperatura maxima nu depășește 18 grd C, minima nopții de 2 grd C și nu sunt șanse de ploaie.
Luni, temperatura maxima nu va depăși 15 grd C, nu va ploua dar se menține avertizarea privind intensificări ale vântului pentru judeţele Constanţa și Tulcea.

, , , , , , , , ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *