Solidari cu victimele incendiilor din Grecia

Incendiu Grecia 2018
Incendiu Grecia 2018

Program special, joi, 26.07, ora 19:00-21:00

Focul care a izbucnit luni la Kallitehnoupoli este caracterizat drept un “mega-incendiu” pentru că a izbucnit într-o pădure de pini şi în condiţiile unui vânt deosebit de puternic. Acest lucru a făcut ca foarte repede să capete dimensiuni necontrolabile şi ca în decurs de două ore flăcările să ajungă până la mare. În plus, un număr mare de pompieri, precum şi mijloace aeriene încercau să stingă incendiul de la Kineta (în vestul Atticii) şi, prin urmare, a existat un răspuns întârziat în noul focar din estul Atticii.

Cu toate acestea, pompieri experimentaţi identifică lipsa unui plan pentru situaţii de urgenţă, ceea ce a făcut ca majoritatea victimelor să-şi fi pierdut viaţa în încercarea de a-şi evacua casele şi de a găsi un refugiu sigur departe de flăcări. Sunt atribuite răspunderi Serviciului de Pompieri, conducerii regiunii şi Secretariatului General pentru Protecţia Civilă care poartă răspunderea coordonării tuturor factorilor de resort.

În plus, aceiaşi specialişti atrag atenţia că ieri a fost prima zi a perioadei de combatere a incendiilor cu indice de periculozitate 4 în Attica şi cu toate acestea mecanismele de stat au părut luate prin surprindere. “Este evident că răspunsul la incendiul de la Daou Pentelis a fost întârziat. Plecaseră toate forţele la Kineta şi nu s-au aşteptat ca vă izbucni şi un al doilea incendiu în Attica”, comentează aceştia.

În privinţa zvonurilor şi aprecierilor că incendiile de ieri au făcut parte dintr-un plan organizat de incendieri intenţionate, aceleaşi surse spun că în plină perioadă de combatere a incendiilor nu este neobişnuit să apară chiar şi zece incendii pe zi în Attica şi sunt citaţi martori care spun că incendiul de la Kineta a izbucnit de la scântei produse la cablurile de electricitate.

Evenimentele de la Mati trezesc amintirea incendiilor catastrofale din 2007 de la Ilia. Specialişti ai Serviciului de Pompieri identifică unele asemănări între cele două incendii (vânt puternic, vegetaţie abundentă), însă semnalează că până la data de 15 iulie au existat ploi puternice în Attica şi că, prin urmare, nivelurile de umiditate erau ridicate şi nu existau condiţii de ariditate ca în trecut.

, ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *