Preparate de Crăciun din toate colţurile lumii

Indiferent de preparatele din meniu, masa de Crăciun se transformă într-un festival în toate colţurile lumii. De la şapte feluri de peşte, la găluşte umplute cu varză acră, iată cum arată cina tradiţională în diferite zone ale globului.

Weihnachtsgans – Germania
Weihnachtsgans sau gîscă la cuptor este un preparat tradiţional german servit la cina din Ajunul Crăciunului, înainte ca membrii familiei să-şi împartă cadourile.
Gourmetten – Olanda
Gourmetten reprezintă cina tradiţională olandeză de Crăciun, cînd toţi membrii familiei şi invitaţii se strîng pentru a găti fiecare, în recipiente mici, cîte un preparat din carne, peşte sau legume. De pe masă nu vor lipsi nici omletele mici, servite cu sosuri diferite şi pîine cu unt şi usturoi.
Festa dei sette pesci – Italia
„Festinul celor şapte peşti“ din Ajunul Crăciunului. Potrivit tradiţiei, se pregătesc şapte peşti diferiţi, după şapte reţete diferite: fripţi, la cuptor sau cu sos de roşii, de exemplu, şi sînt serviţi pe tot parcursul serii. Unele ingrediente sînt obligatorii: baccala (cod sărat) şi calamari.
Lechon – Filipine
Lechon, adică purcel de lapte întreg, umplut cu ceapă, lemongrass şi usturoi, rumenit pe lemne de bambus, este preparatul tradiţional din această zonă.
Tamales – Costa Rica
Tamales înseamnă carne de porc, vită sau pui, usturoi, ceapă, cartofi, stafide, toată această compoziţie învelită în frunze de banane. Fiecare familie vine cu propria reţetă, iar în localuri, tamales sînt oferite în semn de ospitalitate.
Selyodka pod Shuboy – Rusia
Este o salată în numeroase straturi, specifică sezonului sărbătorilor de iarnă, din care nu lipsesc cartofii, sfecla, maioneza, ouăle fierte şi piesa de rezistenţă, heringul.
Arroz con gandules – Puerto Rico
Puerto Rico este faimos pentru cea mai lungă perioadă de celebrare a Crăciunului. Petrecerea începe în noiembrie şi se încheie la începutul lui ianuarie, iar mîncărurile sînt una şi una. Arroz con gandules – orez cu mazăre şi porumbel, condimentat cu usturoi, oregano, sos de roşii, ulei de măsline – este preparatul tradiţonal, care se serveşte numai în ziua de Crăciun.
Reveillon – New Orleans
O cină franţuzească, nelipsită de pe mesele americanilor, care cuprinde mîncare de bame şi fructe de mare, supă si plăcinte.
Pierogi – Polonia
Găluştele umplute cu cartofi pasaţi, brînză de vaci sau varză acră, care se fierb sau se frig pe grătar sînt preferatele polonezilor pe masa de Crăciun. Se servesc cu unt topit, ceapă prăjită sau skwarki. Potrivit tradiţiei poloneze, este interzis să mănînci carne la Wieczerza Wigilijna (Cina de Crăciun).
Ciorba de burtă – Dominica
În această ţară insulară din Marea Caraibelor, fiecare familie are propria reţetă de ciobă de burtă, pe care o pregăteşte de Crăciun. Unii îi adaugă multe legume, alţii folosesc oregano.

, ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *