Pe 31 iulie se împlinesc 105 de ani de la naşterea lui Louis de Funes, unul din cei mai mari actori de comedie din istorie.
Louis Germain David de Funes de Galarza s-a născut la 31 iulie 1914, la Courbevoie, o suburbie a Parisului. Părinții săi, Carlos Luis de Funes de Galarza, de profesie avocat şi, mai apoi, bijutier şi Leonor Soto Reguera, casnică, aparţineau nobilimii din Sevilla, însă se mutaseră în anul 1904 în Franţa, din cauza opoziţiei familiilor lor faţă de căsătoria acestora.
În anii ’30, Louis de Funes cânta la pian în barurile din Pigalle, cartierul cu cele mai în vogă cabarete din Paris, pianul fiind una dintre cele mai mari pasiuni ale marelui actor – chiar dacă nu avea studii în acest sens -, el având o ureche muzicală de excepţie. Acesta a fost, dealtfel şi motivul pentru care, în ciuda opoziţiei familiei sale, a renunţat la şcoală.După ce a studiat un an de actorie la şcoala Simon din Paris, De Funes şi-a început cariera de artist în piese de teatru, în care s-a bucurat de un succes moderat.Şi-a făcut debutul în cinematografie în 1945, la vârsta de 31 de ani şi de atunci a jucat, uneori magistral, în peste 130 de roluri în filme şi 100 de roluri în teatru, în următorii aproape 40 de ani.
Jandarmul din Saint-Tropez a cucerit lumea
Cariera sa a ajuns la apogeu în anul 1964, în urma succesului imens al filmului „Jandarmul din Saint-Tropez”, iar faima sa s-a consolidat în celelalte pelicule din aceeaşi serie: în 1965 – „Le gendarme a New York” („Jandarmul la New York”), 1968 – „Le gendarme se marie” („Jandarmul se însoară”), 1970 – „Le gendarme en balade” („Jandarmul la plimbare”), 1978 – „Le gendarme et les extra-terrestres” (Jandarmul şi extratereştrii”) şi 1982 – „Le gendarme et les gendarmettes” („Jandarmul şi jandarmeriţele”). A avut succes şi cu rolurile din trilogia „Fantômas.
Louis de Funes a fost regele de box – office al Franţei între anii 1960-1970, şarmul său cinematografic atrăgând peste 150 de milioane de spectatori la filmele sale. De altfel, timp de mai bine de treizeci de ani, până la lansarea filmului Titanic în 1997, „Marea hoinăreală” a fost filmul cu cel mai mare succes de casă din Franţa. În anul 1980, îşi vede realizat un mare vis, anume adaptarea unei piese de Moliere realizată în propria-i versiune. Tot în acel an, „Fufu”, aşa cum era poreclit actorul, a primit premiul César.
La 27 ianuarie 1983, Louis de Funes a murit în urma unui atac cerebral. A fost înmormântat în grădina castelului pe care l-a dăruit soţiei sale – Castelul Clermont, situat pe Valea Loarei şi construit în secolul al XVII-lea. Puţini ştiu că Louis de Funes a fost şi un pasionat cultivator de trandafiri, o specie de floare primind numele actorului după dispariţia sa.