Munciți în condiții de caniculă? Iată obligațiile angajatorilor conform OUG 99/2000

Deşi vara este sezonul mult aşteptat de către angajaţi, este necesar să se stabilească câteva reguli de securitate şi sănătate în muncă, pentru a se asigura desfăşurarea în condiţii optime a activităţii în perioadele cu temperaturi extreme. Aceste reguli sunt prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99 din 29 iunie 2000. Pentru a detalia aceste măsuri, este necesar să cunoaştem mai întâi ce înseamnă temperaturi extreme şi anume temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37o C sau, corelate cu condiţiile de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. Aceste temperaturi sunt monitorizate şi certificate de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi transmise de către centrele regionale ale acestuia. Dar, totuşi, care sunt obligaţiile angajatorilor şi ce măsuri trebuie să adopte aceştia, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. Angajatorii stabilesc împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă. Câteva dintre măsurile minime stabilite de ordonanţă sunt destinate atât ameliorării condiţiilor de muncă, cât şi menţinerii stării de sănătate a angajaţilor:

 • reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice;
 • asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;
 • alternarea efortului dinamic cu cel static;
 • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer;
 • asigurarea apei minerale, 2-4 litri/persoană/schimb;
 • asigurarea de duşuri.
 • asigurarea echipamentului de protecţie.
  Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, vor hotărâ de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, modificarea programului de lucru şi eşalonarea pe două perioade – dimineaţa până la ora 11:00 şi după – amiază, de la ora 17:00. Pentru prevenirea îmbolnăvirii salariaților din cauza temperaturilor extreme, angajatorii trebuie să asigure:
 • examenul medical la angajare şi controlul medical periodic;
 • primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară;
 • trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
  Nerespectarea acestor obligaţii, atrage sancţiuni contravenţionale pentru angajatori, care pot varia între 1.500 lei şi 2.500 lei.
, ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *