Călărași în Top Forbes România!

Ultimul top al celor de la Forbes România, Top Best Cities 2019, plasează municipiul Călărași pe locul 17 după criteriul ”cele mai bune orașe pentru a face afaceri în România”. Sună destul de bine, nu?

Totuși, deși întrunește multe dintre condițiile care determină succesul unui oraș din perspectivă economică, așa cum sunt accesul la autostradă sau accesul la port, municipiul Călărași nu reușește să performeze economic, nici să atragă investiții. Faptul că avem potențial este una, faptul că nu suntem în stare să ne valorificăm potențialul este alta.

De ani buni, municipiul Călărași, la fel ca și județul Călărași, se află sub administrație public liberală, primarul municipiulu fiind membru  PNL.

Din păcate, slaba performanță a liberalilor a dus la un apetit redus al investitorilor din industrie pentru județul Călăraşi, ceeace influențează numărul total de locuri de muncă disponibile, veniturile şi rata şomajului.

 Județul Călărași nu stă prea bine nici la capitolul investiții străine, valoarea soldului capitalului social subscris de cele 626 companii cu participație străină la capital ridicându-se la aproximativ 924 de milioane de lei, nivel care-l situează pe locul 19 la nivel național.

De ce se întâmplă toate acestea într-un oraș și într-un județ care au un potențial mare de creștere?

Conform Forbes România: ”Călărașiul dispune de premisele necesare pentru a se dezvolta economic, însă performanțele acestuia rămân destul de modeste.’’

O concluzie care nu putea să fie exprimată mai bine într-o singură frază!

Întrebat ce părere are în legătură cu această situație, președintele organizației  PSD Călărași,  Iulian Iacomi a declarat:

”Guvernul PSD a încurajat mereu antreprenoriatul, chiar dacă orientarea noastră politică este de stânga. Încurajarea antreprenoriatului generează creștere economic și locuri de muncă.Din acest motiv, programe precum Start-Up Nation au creat, la nivel național, zeci de mii de firme noi, care au generat la rândul lor zeci de mii de noi locuri de muncă.

Din păcate, actual administrație liberală a municipiului și județului, în loc să profite de potențialul pe care îl avem, la nivel local și de pârghiile legislativ-economice create la nivel național, nu a reușit decât să crească frustrările celor care doresc să facă afaceri în Călărași.

Există un potențial enorm de creștere economic în judeţul Călăraşi, nefructificat, iar acest lucru l-au observant și cetățenii. Așa cum știți, la ultimele alegeri, călărășenii au transmis un semnal clar liberalilor – PSD Călărași a câștigat alegerile în 22 de localități, deși avem doar 17 primari PSD. La municipiu am pierdut alegerile la doar cateva sute de voturi. Aceste rezultate sunt efectul nemulțumirii călărășenilor pentru lipsa locurilor de muncă și lipsa dezvoltării economiei  locale sub administrația liberală.”

Călărașiul are un potențial mare de creștere. Vor ști, cei care vor conduce destinele județului după alegerile de anul următor, să profite de acest potențial?

Să sperăm că da! În caz contrar, Călărașiul se va afla mereu, an după an, în topurile naționale ca posibilitate de creștere, însă fără niciun effect asupra economiei locale și asupra dinamicii inițiativelor  private.

, , ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *