Album semnat de John Lennon pentru asasinul său, în urmă cu 40 de ani, scos la licitaţie

Un album semnat de John Lennon pentru asasinul său în urmă cu 40 de ani a fost scos marţi la licitaţie în New York, în aceeaşi zi în care văduva artistului şi foşti colegi din trupa The Beatles l-au omagiat.

Un exemplar din albumul ”Double Fantasy”, pe care Lennon l-a semnat pentru Mark David Chapman cu câteva ore înainte de moartea sa, pe 8 decembrie 1980, a fost scos la licitaţie de un colecţionar particular prin casa de licitaţii Goldin Auctions, cu sediul în New Jersey.

Cea mai mare oferă făcută marţi s-a ridicat la 450.000 de dolari, dar, potrivit unui purtător de cuvânt, casa de licitaţii speră să obţină circa 1,5 milioane de dolari până la închiderea licitaţiei online, desfăşurată până sâmbătă.

Chapman, care suferea de tulburare borderline psihotică şi era din Hawaii, a tras patru focuri de armă de la mică distanţă înspre Lennon pentru ceea ce el a denumit ”gloria proprie”. În seara asasinatului, muzicianul se întorcea acasă, la Dakota Apartments din apropierea Central Park, alături de soţia sa, Yoko Ono. Lennon, în vârstă de 40 de ani, a decedat pe drum spre spital.

Potrivit Goldin Auctions, Chapman a obţinut autograful de la Lennon în cursul aceleiaşi zile, aruncând apoi albumul într-un ghiveci din faţa Dakota Apartments după asasinat. Discul poartă marcajul poliţiei din momentul în care a fost considerat probă.

Goldin Auctions a descris exemplarul ca fiind ”fără îndoială cea mai importantă relicvă Rock&Roll scoasă vreodată la licitaţie”.

În mesajele de omagiu trimise marţi, Paul McCartney a scris pe Twitter: ”O zi foarte, foarte tristă, dar mi-l reamintesc pe prietenul meu John cu marea bucurie pe care a adus-o în această lume”.

Ringo Starr, celălalt membru supravieţuitor al The Beatles, a spus: ”Rog toate posturile de radio din lume ca astăzi să pună Strawberry Fields Forever. Pace şi iubire”.

Ono a făcut un apel la pace şi la reforma regimului armelor de foc, publicând pe Twitter fotografia ochelarilor pătaţi de sânge ai lui Lennon însoţită de mesajul: ”Peste 1.436.000 de persoane au fost ucise de arme în Statele Unite după ce John Lennon a fost împuşcat şi ucis pe 8 decembrie, 1980”.

, ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *