10 secrete ale fericirii

Cercetătorii au descoperit secretele fericirii. Studiile realizate de experţi au condus la mai sfaturi pe care ar trebui să le urmeze persoanele care caută viaţa perfectă. Sfaturile pentru o viaţă fericită au fost incluse în cartea lui Leo Bormans, „Cartea mondială a fericirii“/„The World Book of Happiness“. Cercetătorii în domeniul psihologiei fericirii au intervievat mii de persoane pentru a descoperi ce trebuie să facă. Iată 10 dintre sfaturile experţilor, publicate în cartea lui Leo Bormans:
1. Acceptaţi ceea ce aveţi
Studiile au arătat că persoanele fericite nu au aşteptări şi aspiraţii ieşite din comun. Ele îşi doresc doar ceea ce pot obţine, în timp ce oamenii nefericiţi au dorinţe şi aşteptări nerealiste. Cei fericiţi ştiu cum să evite dezamăgirile şi să se bucure de fiecare întâmplare pozitivă din viaţa lor. „Petrecem foarte mult timp plângându-ne de lucrurile rele care ni se întâmplă, dar este o pierdere de vreme şi de efort“, susţine dr. Jose de Jesus Garcia Vega, de la Universitatea din Monterrey, Mexic.
2. Bucuraţi-vă de ceea ce faceţi
Persoanele fericite fac ceea ce le place, nu păstrează un loc de muncă pe care îl urăsc pentru bani sau glorie. Mulţi îşi petrec cei mai buni ani din viaţa lor încercând să facă bani, sacrificându-şi sănătatea şi familia, susţine dr. Garcia Vega. Mai târziu, cheltuiesc banii pe care i-au strâns pentru a redobândi sănătatea şi familia pierdute.
3. Trăiţi pentru ziua de astăzi
Pentru a fi fericit, nu trebuie să te gândeşti la eşecurile din trecut. De asemenea, nu trebuie să visezi la un viitor idealist sau să îţi faci griji pentru lucrurile pe care nu le-ai realizat. Persoanele fericite trăiesc în prezent şi au aşteptări pozitive de la acesta.
4. Alegeţi fericirea
Nu trebuie să vă temeţi să vă reevaluaţi obiectivele. Imaginaţi-vă viaţa ca pe o poveste pe care o puteţi modifica şi revizui oricând doriţi. „Întotdeauna aveţi libertatea de a alege maniera în care să abordaţi orice situaţie“, afirmă dr. Garcia Vega.Teoria îi aparţine Ingridei Geciene de la Universitatea Vilnius (Lituania), care a cercetat fericirea persoanelor în 31 de ţări europene. Aceasta a descoperit că cei care credeau că au control absolut asupra vieţii lor erau fericiţi.
5. Relaţiile cu cei din jur influenţează fericirea
Fericirea celorlalţi influenţează fericirea noastră. Trebuie să ne gândim permanent că, aşa cum cei din jur ne pot face fericiţi, şi noi îi putem face fericiţi pe cei din jur. Cercetările arată, totodată, că persoanele căsătorite sunt mai fericite decât cele singure.
7. Nu vă comparaţi cu ceilalţi
Ambiţia este benefică şi îi face pe oameni fericiţi, susţine Claudia Senik, profesor la Universitatea Sorbona din Paris, dar invidia îi face nefericiţi. Comparaţiile cu ceilalţi sunt folositoare doar dacă oamenii învaţă ceva din acestea, nu dacă îşi doresc ceea ce alţii au şi ei nu pot obţine.
8. Fiţi voi înşivă
La fel cum nu trebuie să vă comparaţi cu alţii, este important să nu vă faceţi griji despre ceea ce gândesc alţii despre dumneavoastră. Persoanele fericite sunt spontane, naturale şi reale: spun ceea ce gândesc şi simt şi nu sunt preocupate de ceea ce gândesc alţii despre ele.
9. Gândiţi pozitiv
Acumularea emoţiilor şi a sentimentelor negative creează un disconfort psihic şi fizic. Trebuie să ne îndepărtăm de o viziune negativă asupra lucrurilor şi să gândim optimist pentru a fi fericiţi. Optimismul este mecanismul mental de auto-apărare împotriva depresiei.
10. Apreciaţi fericirea
Cele mai fericite persoane realizează că starea lor pozitivă adaugă mai mulţi ani vieţii lor şi caută să se simtă bine necontenit.

,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *