Vești bune pentru toți românii cu credite la bănci!

Începând din data de 2 mai, dobânzile calculate la împrumuturile bancare scad considerabil, urmare a înlocuirii ROBOR cu un nou indicator de referință, IRCC, care este mai mic cu 30% față de ROBOR, respectiv 2,39%, față de 3,37%.

Practic, orice nou împrumut va fi mai ieftin cu până la 18%. Mai mult,românii cu credite vechi pot cere refinanțare, situație în care cuantumul ratelor plătite băncilor va scădea simțitor.

Promulgarea de către Guvern a OUG 114, contestată la acea vreme de anumite forțe politice,a reușit să protejeze interesele românilor cu credite la bănci și să limiteze profiturile care se făceau de către marii finanțatori.

Efectul introducerii IRCC este unul vizibil încă din prima zi:introducerea IRCC a redus dobânzile bancare, a plafonat  prețurilor la gaze naturale, dar și prețurile la energia electrică. 

Noul indicator de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *