Știrile Stil FM din data de 12.04.2023

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că, în perioada 1 martie – 12 aprilie, în cadrul Campaniei de depunere a Cererilor de plată pentru anul 2023, au fost depuse un număr de 340.740 cereri pentru o suprafaţă de 1.327.040,67 ha.

Până în data de 15 mai 2023 fermierii pot depune Cererea de Plată fără penalităţi, prin accesarea aplicaţiei IPA-Online din versiunea internet, conform Manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie)”, arată APIA.

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz, precizează APIA. Informaţiile detaliate pentru accesarea fiecărei intervenţii/măsuri de dezvoltare rurală, inclusiv hărţile şi listele cu UAT-urile eligibile pentru M.10, M.11, M.13, pot fi consultate la Centrele APIA şi pe site-ul APIA.

*

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că au fost ridicate restricţiile de circulaţie pe Podul peste Dunăre de la Cernavodă, situat pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa, între kilometrii 156 – 161”, a transmis Centrul Infotrafic. Poliţiştii reamintesc că viteza legală pe pod este de 80 de km/h.

Lucrările de reabilitare au reînceput în februarie, după o pauză pe timpul iernii.

Aceste lucrări de reabilitare ale podului (primele de la deschiderea podului în anii ’80) au fost programate astfel încât să nu afecteze circulaţia în sezonul estival sau în perioadele cu valori mari de trafic pe Autostrada Soarelui.

*

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, un act normativ prin care unităţile administrativ-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2023, contractarea de împrumuturi, în condiţii favorabile, de la Trezoreria Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei, pentru asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor.

Potrivit oficialilor Ministerului Dezvoltării, dobânda aferentă împrumuturilor este ROBOR la 3 luni comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se adaugă o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor.

Termenul limită de depunere la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice a documentelor necesare pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 1 august 2023.

*

Ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a găsit mai multe nereguli la Costineşti, în urma unui control şi susţine că situaţia este îngrijorătoare mai ales în privinţa siguranţei turiştilor. În replică, primarul din Costineşti, Dumitru Jeanu, afirmă că zona identificată de Ministerul Turismului cu probleme este în administrarea Ministerului Tineretului şi Familiei, iar acolo sunt 82 de litigii. El a mai precizat că imaginile transmise de Ministerul Turismului din Costineşti sunt de două săptămâni, iar situaţia se îmbunătăţeşte de la zi la zi. ”S-a încercat mai demult o privatizare acolo care a eşuat. Situaţia se va rezolva cumva la nivel central. Unii au investit, alţii le-au lăsat în paragină. Sunt de 30 de ani aşa”. Primarul a mai precizat că situaţia se va îmbunătăţi, fiind şi interesul autorităţii locale să atragă cât mai mulţi turişti. 

*

Guvernul a aprobat, miercuri, obiectivele celei de-a XXIII-a etape anuale de implementare a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024, precum şi fondurile necesare pentru realizarea lor, arată comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii. Fondurile alocate pentru realizarea acestei etape sunt în valoare de 27 de milioane lei credite bugetare şi 86,65 milioane lei credite de angajament. Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor funcţionează fără întrerupere din anul 2004. De la an la an, prin extinderea Sistemului au sporit capacităţile operaţionale de protecţie a culturilor agricole, a bunurilor publice şi private, a infrastructurii edilitare şi a comunităţilor rurale, faţă de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.

Protecţia împotriva grindinei, activă în prezent în bazinele viticole, pomicole, legumicole şi cerealiere din Muntenia, Moldova, Oltenia, Banat şi centrul Transilvaniei este în curs de extindere în toate regiunile ţării.

*

UEFA a anunţat, miercuri, că a primit trei dosare de candidatură de la federaţii interesate să găzduiască ediţiile din 2028 şi 2032 ale Campionatului European. Marea Britanie şi Irlanda au depus un dosar de candidatură pentru Euro 2028.

Federaţia din Turcia a depus un dosar pentru Euro 2028 sau Euro 2032, iar federaţia italiană a depus un dosar pentru ediţia din 2032.

Administraţia UEFA va analiza dosarele în lunile următoare, iar în octombrie Comitetul Executiv al UEFA va alege gazdele celor două ediţii ale Campionatului European.

*

Marele maestru Liviu-Dieter Nisipeanu va juca din nou pentru România, transferul fiind oficializat miercuri de către FIDE, informează FR Şah. În 1999, Nisipeanu a ajuns în semifinalele Campionatului Mondial de Şah disputat în Las Vegas, unde i-a învins pe principalii favoriţi ai turneului, Alexei Shirov şi Vasily Ivanchuk.

În 2005 a fost campion european la şah şi tot atunci ocupa locul 15 mondial (cu ELO 2707).

Timp de 9 ani (din 2014 până în 2023) a reprezentat Germania, iar în 2017 a fost şi campion naţional al Germaniei.

Nisipeanu este câştigătorul competiţiei „Târgu Mureş Open”, cea de-a a doua etapă a Grand Prix România din 2022.

*

O pereche de încălţăminte sport purtată de legenda NBA Michael Jordan în timpul ultimei sale finale de campionat cu Chicago Bulls, în 1998, s-a vândut, marţi, pentru suma record de 2,2 milioane de dolari. La acest preţ, fostul superstar Bulls îşi confirmă statutul de rege al licitaţiilor pentru îmbrăcămintea sport de colecţie, batându-şi propriul record de pantofi sport (1,4 milioane de dolari în 2021), în timp ce îl deţine deja pe cel al celui mai scump tricou (10,1 milioane de dolari în septembrie 2022).

Aceste încălţări Bred (pentru „Black and Red”) Air Jordan XIII sunt emblematice pentru ultima finală câştigată de franciza din Chicago cu Michael Jordan, în 1998, împotriva Utah Jazz.

,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *