Știrile Stil FM – 29.03.2020 / Ora 21:00

În data de 29.03.2020, în județul Călărași, conform datelor centralizate sunt confirmate 7 cazuri cu virusul Covid-19, 2650 persoane sunt autoizolate și monitorizate la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 194 de persoane. La data de 28.03.2020 s-a încheiat perioada de carantină/izolare pentru 33 de persoane, acestea neavând probleme de sănătate.
La nivel național, numărul de decese al persoanelor diagnosticate cu coronavirus a ajuns la 42. Alte 308 cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate, numărul total ajungând la 1.760. 38 de pacienţi sunt internați la ATI iar 12 români aflaţi în străinătate au decedat în urma infectării.
Până acum mi mult de 33.400 de români au încălcat restricțiile de circulație, iar autoritățile au dat amenzi a căror valoare depășește 46 de milioane de lei.

*

Primul ventilator mecanic proiectat în România destinat pacienţilor aflaţi în stare gravă a trecut de primul test de funcţionare. Acesta a fost proiectat și construit de un grup format din zeci de voluntari, ingineri, medici, manageri şi studenti din Timişoara. Urmează ca acest ventilator mecanic să fie testat de medici. Dacă acest prototip va funcţiona şi va fi omologat atunci marii producători auto precum DACIA, Ford sau Renault, prin imprimantele 3D, vor începe să producă ventilatoare mecanice.

*

Managerul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, a făcut apel la calm şi linişte şi a precizat că, dacă vom înţelege să stăm în case de Paşte, cel mai negru scenariu în lupta cu coronavirusul ar putea fi şters cu buretele. Streinu-Cercel a mai adăugat că virusul trăieşte în praf şi mizerie. Acesta a precizat şi că aceste tipuri de virusuri îşi cresc virulenţa pe măsură ce trec de la un om la altul şi că persoanele de 40 – 60 de ani sunt cele care vor avea posibile probleme

*

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş spune că autorităţile locale sau unităţile medicale pot achiziţiona echipamentele medicale sau cele de protecţie medicală, urmând ca acestea să fie decontate din fonduri europene, în limita unui plafon de 350 milioane de euro. Este vorba inclusiv de mănuşi, dezinfectanţi sau combinezoane. Scrisoarea este semnată de medicii Dr Livia Davidescu, Dr Manuela Predila, dr Alina Martau, Dr Bogdan Lazescu, Dr Albert Claudiu, dr Grigorescu Dan.

*

Şase medici din Bucureşti, Braşov, Craiova, Piteşti, Miercurea Ciuc şi Târgu Mureş au redactat o scrisoare în care afirmă că nu vor accepta ca în bătălia împotriva coronavirusului să fie cei care răspândesc virusul şi vulnerabilizează pacienţii. ”Un medic contaminat, testat pozitiv pentru coronavirus, este contagios, indiferent ce simptome are… uşoare, medii sau severe”, au transmis medicii, care au cerut tuturor celor care sunt de acord să semneze scrisoarea. Postarea de pe Facebook a strâns deja numeroase comentarii ”Semnez”. Medicii au cerut tuturor colegilor care se regăsesc în această gândire să semneze, postarea de pe Facebook strângând sute de comentarii ”Semnez”.

*

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România (CFSMR) a transmis o reacţie la declaraţia ministrului Sănătăţii referitoare la posibilitatea ca personalul infectat cu coronavirus să trateze pacienţi, odată ce se intră în scenariul al patrulea al pandemiei de coronavirus care presupune peste 2.000 de persoane infectate. Sindicaliştii consideră că este ”o încălcare asumată a drepturilor pacienţilor” care vor fi trataţi de persoane bolnave, fără a fi informaţi în acest sens.

*

Vicepreşedintele Federaţiei Germane de Tenis, Dirk Hordoff, spune că este aproape sigur că turneul de la Wimbledon (29 iunie – 12 iulie) nu se va disputa. Hordoff este de părere că nici US Open, ultimul grand slam al anului (31 august – 13 septembrie), nu va avea loc. All England Club, organizatorul grand slam-ului londonez, se va reuni zilele următoare pentru a stabili dacă se va ţine sau nu competiţia, în condiţiile în care numărul de cazuri de coronavirus creşte alert în întreaga lume. În acest moment, din cauza pandemiei de coronavirus, sezonul este suspendat până la 7 iunie. Turneul de la Roland Garros, al doilea grand slam al anului, a fost mutat din perioada 24 mai – 7 iunie în intervalul 20 septembrie – 4 octombrie.

*

In judetul Călărași, temperatura maxima va fi de 20 grade C. Cerul va fi ușor variabil, nu sunt șanse de ploaie iar vântul va sufla slab.

, , , , , , , , , ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *