Șomajul în România a ajuns la un minim istoric – doar 3,19%

Conform cifrelor oficiale, publicate de ANOFM (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă), România a reușit performanța istorică de a avea cel mai mic șomaj din ultimii 30 de ani! Rata șomajului a coborât la 3,19%, record atins în luna martie.

Interesantă, dar deloc surprinzătoare, este structura şomajului după nivelul de instruire al șomerilor. Astfel, şomerii fără studii si cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM, procentul acestora fiind de 33,20%. Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 31,20% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 4,76 %.

În acest context, preocuparea Guvernului pentru creșterea nivelului învățământului românesc este firească, iar creșterea salariilor profesorilor contribuie din plin la obținerea acestui deziderat.

Dincolo de aceste procente care indică legătura directă între interesul pentru învățătură al elevilor și studenților și posibilitatea de a obține ulterior un loc de muncă, rata extrem de mică a șomajului pune România pe un loc fruntaș din acest punct de vedere pe harta Europei.

Putem spune cu mândrie că avem o rată a șomajului mai scăzută decât unele dintre țările europene, așa cum sunt Suedia, Belgia sau Finlanda.

Recordul înregistrat de România este consecința benefică a dezvoltării economice asigurate în ultimii doi ani consecutiv de către Guvern prin aplicarea consecventă a programului de guvernare, un program care, în ultimii doi ani, a generat o creștere economică de 7% în 2017 și de 4,1% în 2018 și a creat sute de mii de noi locuri de muncă.

Astfel, încurajarea inițiativei private prin intermediul unor programe specifice, așa cum este și Start-Up Nation, dar și sprijinul tinerilor antreprenori, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, au fost decizii inspirate ale Guvernului care au contribuit din plin la performanța de a avea o rată a șomajului atât de redusă.

Creșterea economică se simte atât în economie, dar și în buzunareleoamenilor. Salariul mediu net este acum mai mare cu peste 50% față de acum doi ani, iar pensia medie s-a majorat cu 28% față de 2016.

, ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *