Reduceri la facturile de gaze și curent electric începând cu 1 februarie

Începând cu 1 februarie intră în vigoare prevederile OUG 3/2021, cu noua schemă de spijin pentru plata facturilor la energie și gaze, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii. Noua OUG cu schemele de sprijin se aplică de de la data 1 februarie și este valabilă până la 31 martie 2022.

Principalele modificări pentru persoanele fizice

La energia electrică, prețul final plafonat coboară la 0,80 lei/kWh, de la 1 leu/kWh. Suplimentar, dacă va avea un consum de maximum 515 kWh în februarie și 570 kWh în martie – niveluri de consum mai mari decât ce prevedea legea până acum, va primi și o compensație. Compensația este de maximum 0,29 de lei/kWh, și ea se acordă până la un nivel al prețului de 0,68 lei/kWh. Așadar, prețul final plafonat și compansat nu poate scădea sub nivelul de 0,68 lei/kWh, pentru cine are un preț mai mare de contract. Reducerile se acordă fiecărui client, pe factură, și sunt evidențiate corespunzător

La gaze naturale, prețul final plafonat, cu tot cu tarife și taze, scade de la 0,38 lei/kWh, la 0,31 lei/kWh (dintre care 0,20 lei/kWh prețul gazului-marfă). Suplimentar, dacă va avea un consum, în februarie, de cel mult 351,17 metri cubi (sau 3.722,40 kWh) și, în martie, de 325,71 metri cubi ( sau 3452,49 kWh), va primi și compensare. Pragurile de consum sunt mai mari decât cele stabilite în legislația dinainte de 1 februarie. Compensația este de 40% (creștere de la 33%)  dar doar din prețul gazului-marfă din factură (fără tarifele de rețea și taxe). La fel, reducerile se acordă direct, în factură. Prețul maxim, după toate reducerile, nu poate scădea sub nivelul de 0.125 lei/kWh.

Principalele modificări pentru companii

Principala modificare se referă la plafonarea prețurilor pentru consumatorii non-casnici, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale. Dacă până acum reducerile erau doar pentru firmele mici, ONG-urile și instituțiile, de la 1 februarie și până la 31 martie va fi plafonat prețul la energie și gaze pentru toate firmele, mai puțin câțiva mari consumatori care beneficiază de alte scheme de sprijin dedicate.

Astfel, plafoanele aplicate persoanelor juridice vor fi de 1 leu/KWh în cazul energiei electrice și 0,37 lei/kWh în cazul gazelor, prețuri finale, cu toate tarifele și taxele.

,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *