Asistăm la cea mai mare reformă a sistemului de pensii, ale cărei baze au fost puse în anul 2021, cu PNL la guvernare, și astăzi a fost finalizată cu succes. Reforma sistemului de pensii va aduce echitate și venituri mai mari pentru milioane de pensionari.
Pensionarii vor primi, începând de vineri, 16 august, deciziile de recalculare a pensiilor. Ele vor fi distribuite de Poșta Română până la finalul lunii august, după ce Casa Națională de Pensii Publice a reușit să termine la timp procesul de recalculare a pensiilor.
Recalcularea pensiilor s-a realizat în baza noii Legi a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie. Practic, de la 1 septembrie oamenii vor primi pensiile recalculate în baza noii formule de calcul din Legea pensiilor.
Potrivit estimărilor președintelui liberal al Casei Naționale de Pensii Publice Daniel Baciu, peste 3,8 milioane de persoane vor beneficia de creșterea pensiilor în urma recalculării lor, ceea ce reprezintă peste 82% din totalul pensionarilor din România. Totodată, creșterea medie a pensiilor va fi de aproape 27%.
În urma acestor creșteri de pensii, peste 90 de mii de pensionari care azi primesc pensie minimă, vor ieși din această categorie. Nicio pensie nu va scădea în urma recalculării pensiilor. Astfel, pensiile vor reflecta contribuțiile sociale, iar pensionarii cu vechime minimă de 25 de ani vor beneficia de creșteri substanțiale datorită acordării punctelor de stabilitate.
Prin recalcularea pensiilor se corectează nedreptățile din sistemul de pensii și se asigură mai multă echitate. Pentru muncă și contribuții egale se vor acorda pensii egale.
În anul 2021, reforma sistemului de pensii a fost inclusă în PNRR, mai mult această lege a fost lucrată în mare parte în mandatul de ministru al Ralucăi Turcan.
PNL a susținut procesul de recalculare a pensiilor, asigurând finanțarea costurilor de recalculare și digitalizarea sistemului din fonduri europene. Aceste costuri au fost negociate de PNL pentru a fi prinse în PNRR.
Pe de altă parte, PNL a susținut majorarea în sine a pensiilor recalculate și am identificat și resursa bugetară, prin ministrul liberal de Finanțe Marcel Boloș. Suma alocată pentru majorarea pensiilor în urma recalculării lor se ridică la aproximativ 2,365 miliarde lei pe lună.
Creșterea pensiilor din acest an – de la 1 ianuarie, respectiv recalcularea pensiilor de la 1 septembrie – a fost posibilă datorită modelului liberal de dezvoltare a țării. Acest model, bazat pe investiții și stimulare economică, a generat mai multe venituri la buget care au permis ca majorarea veniturilor pentru pensionari să fie una sustenabilă.
De menționat că, bugetul alocat pensiilor a crescut considerabil în ultimii 5 ani. Astfel, bugetul de pensii în 2020 a fost de 81,4 miliarde de lei, iar în 2024 acest buget este de 136,3 miliarde lei, respectiv mai mare cu aproape 55 de miliarde de lei. PNL a reușit să asigure creșterea sustenabilă a pensiilor, chiar și în perioade dificile, de criză Astfel, punctul de pensie s-a majorat cu peste 60% numai în ultimii 4 ani.
De menționat că, până în 2019, guvernările PSD au încercat majorarea cu 40% a pensiilor, dar această măsură nu a putut fi susținută de finanțele țării. Drept urmare, legea adoptată a fost prorogată. Este extrem de important, așadar, ca orice majorare de pensii să fie corectă cu pensionarii și adaptată la bugetul țării.
În afară de creșterea pensiilor, PNL a asigurat și finanțarea necesară pentru cardurile sociale, de care beneficiază în prezent 2,5 milioane de persoane. Mecanismul și finanțarea din fonduri europene au fost negociate cu CE pe vremea Guvernului Ciucă, respectiv a lui Marcel Bolos, când deținea funcția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.
De asemenea, tot prin efortul Guvernului Ciucă, aproximativ pensionarii cu venituri mici au primit cardul la energie în valoare de 1400 de lei pe an.
Vorbim, așadar, despre o preocupare constantă, prin care PNL a crescut pensiile și a gândit și alte instrumente de sprijin pentru pensionari.