Obiceiuri în Ajunul Crăciunului

Obiceiuri în Ajunul Crăciunului

Se spune că pentru a avea noroc, în anul ce bate la uşă, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun.

Dacă vrei să afli cum îți va fi anul care vine,în ziua de Ajun se taie câte un măr, iar dacă mărul are viermi, se spune că cel care a tăiat fructul va fi încercat tot anul.

O altă tradiţie presupune să pui sub bradul de Crăciun cu un săculeţ mic, umplut cu boabe de fasole albă. Acestea aduc noroc și simbolizează și puritatea sufletului.

În ziua de Ajun nu sunt permise supărarea, certurile şi loviturile: cel care loveşte cu pumnul va primi înapoi tot atîţia pumni cât a dat.

Deşi majoritatea oamenilor împodoesc bradul de Crăciun cînd le permite timpul, acesta se împodobeşte de fapt în seara de Ajun, pe 24 decembrie.

Conform unei superstiţii, în ziua de Ajun nu este permis consumul de rachiu. Se spune că cel care bea rachiu pe 24 decembrie, va fi batjocorit de diavol.

Cei ce cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua ajunului Crăciunului.

Un obicei popular este aducerea unei crenguţe de vîsc în casă. Aceasta este aducătoare de noroc, belşug şi alungă certurile şi ghinionul.

Casa nu trebuie măturată în ziua de Ajun, căci aşa se alungă tot norocul.

O altă tradiţie este recuperarea tuturor bunurilor împrumutate de-a lungul anului. O superstiţie spune că dacă un bărbat intră primul în casă în ziua de Ajun şi ziua de Crăciun, familia va fi binecuvîntată cu noroc tot anul care urmează.

Un obicei respectat în special la sate este aruncarea boabelor de grîu sau porumb către colindători. Boabele călcate trebuiesc împărţite apoi la păsări, pentru ca acestea să dea ouă din belşug în noul an.

,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *