O noua metodă de înşelătorie informatică prin sms

Datele şi banii noştri pot fi furaţi printr-un simplu SMS, iar aceasta este una dintre metodele folosite de atacatori informatici. Aceştia trimit mesaje înşelătoare care încurajează utilizatorii de smartphone-uri să viziteze site-uri frauduloase, să descarce ameninţări informatice sau să-şi divulge datele personale.
Un exemplu de SMS ar fi: „Veţi fi taxat cu 2 euro lunar dacă nu vă dezabonaţi acum. Accesaţi linkul de mai jos pentru a vă dezabona”.
Este recomandat să folosiţi o soluţie de securitate performantă nu doar pe calculatorul personal, ci şi pe telefonul mobil, spun specialiştii.
„Atacatorii şi-au schimbat tactica. Dacă am început să recunoaştem mai bine tipul de fraudă prin e-mail, acum prin sms-uri suntem mai predispuşi să credem acele mesaje tocmai pentru că exploatează o componentă de inginerie socială şi creează şi o presiune de timp: Dă clic aici în 24 de ore. Nu întotdeauna aceste mesaje sunt legitime. Dacă primiţi sms-ul de la un număr necunoscut, ignoraţi acel mesaj. O măsură de securitate este să tastaţi acel link pe calculator, într-un browser. De obicei acele link-uri duc către formulare sau către pagini web unde sunteţi avertizat că aveţi telefonul infectat şi, pentru a dezinfecta, trebuie să activaţi o aplicaţie, care la rândul ei este un virus”, explică pentru Digi24 Liviu Arsene, expert în securitate.

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.