O noua metodă de înşelătorie informatică prin sms

Datele şi banii noştri pot fi furaţi printr-un simplu SMS, iar aceasta este una dintre metodele folosite de atacatori informatici. Aceştia trimit mesaje înşelătoare care încurajează utilizatorii de smartphone-uri să viziteze site-uri frauduloase, să descarce ameninţări informatice sau să-şi divulge datele personale.
Un exemplu de SMS ar fi: „Veţi fi taxat cu 2 euro lunar dacă nu vă dezabonaţi acum. Accesaţi linkul de mai jos pentru a vă dezabona”.
Este recomandat să folosiţi o soluţie de securitate performantă nu doar pe calculatorul personal, ci şi pe telefonul mobil, spun specialiştii.
„Atacatorii şi-au schimbat tactica. Dacă am început să recunoaştem mai bine tipul de fraudă prin e-mail, acum prin sms-uri suntem mai predispuşi să credem acele mesaje tocmai pentru că exploatează o componentă de inginerie socială şi creează şi o presiune de timp: Dă clic aici în 24 de ore. Nu întotdeauna aceste mesaje sunt legitime. Dacă primiţi sms-ul de la un număr necunoscut, ignoraţi acel mesaj. O măsură de securitate este să tastaţi acel link pe calculator, într-un browser. De obicei acele link-uri duc către formulare sau către pagini web unde sunteţi avertizat că aveţi telefonul infectat şi, pentru a dezinfecta, trebuie să activaţi o aplicaţie, care la rândul ei este un virus”, explică pentru Digi24 Liviu Arsene, expert în securitate.

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *