Muzicianul Igor Levit va cânta la pian 20 de ore ca semnal de alarmă asupra situaţiei artiştilor

Pianistul german Igor Levit va interpreta sâmbătă o singură piesă muzicală, care durează 20 de ore, pentru a aduce în centrul atenţiei publice situaţia artiştilor în timpul pandemiei de COVID-19, informează DPA.

Levit va cânta ”Vexations”, compusă de Erik Satie, una dintre piesele muzicale cu cea mai mare durată din istoria muzicii, care constă dintr-o succesiune de doar câteva note reluate de 840 de ori.

”Vremurile pe care le trăim sunt dificile pentru artişti – fizic, mental şi emoţional. Cred că acesta este motivul pentru care piesa aceasta funcţionează atât de bine, ca să crească gradul de conştientizare a situaţiei în care ne aflăm”, a declarat muzicianul de 33 de ani.

Concertul lui Levit este programat să înceapă la ora 12:00 GMT şi va fi finalizat duminică la prânz. Va fi transmis prin streaming dintr-un studio berlinez pe mai multe pagini de socializare inclusiv pe conturile de Instagram şi de Twitter ale muzicianului.

Piesa muzicală compusă de Satie (1866-1925) este alcătuită dintr-o temă cu variaţiuni, iar partitura are o singură pagină de note. Este asemenea unui ”ţipăt silenţios” în monotonia sa, a spus Levit.

”Artiştii au nevoie să fie pe scenă. Situaţia din prezent este extrem de dificilă, chiar şi pentru mine”, a spus acesta. ”Perspectiva este întunecată, având în vedere restricţiile care vizează evenimentele culturale”.

Levit a spus că îi este teamă că societatea va fi şi mai divizată între câştigători şi perdanţi în timpul pandemiei. ”Noi, artiştii, avem o treabă de dus la îndeplinire, nu doar să vrem să fim relevanţi, ci să şi creăm această relevanţă şi să nu lăsăm teama să ne paralizeze”, a spus acesta. Noul coronavirus este totodată o şansă pentru ceva nou.

Levit a spus că nu ştie dacă va lua vreo pauză în timpul recitalului.

”Nu mi-am făcut un plan. N-am cântat niciodată la pian pentru mai mult de două ore, două ore şi jumătate, iar acum am în faţă 20 sau 21 de ore”.

, , , ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *