În anul 2017 la fiecare trei minute, un român a emigrat în altă ţară

În anul 2017 la fiecare trei minute, un român a emigrat în altă ţară
În anul 2017 la fiecare trei minute, un român a emigrat în altă ţară

Anul 2017 a fost un an agitat, un an care a adus cel mai mare număr de emigranţi din 2008 încoace. Potrivit datelor INS, în 2017 au plecat din ţară 219.327 de români. Asta înseamnă aproximativ 600 de oameni pe zi, 24 pe oră.

Cei mai mulţi (peste 17%) sînt din grupa de vîrstă 25-29 de ani, iar al doilea val ca dimensiune (14.5%) face parte din grupa de vîrstă 20-24 de ani.

Eurostat estimează că aproximativ trei milioane de români şi-au părăsit ţara după anul 1990, ONU susţine că ar fi vorba despre 3,7 milioane, iar rapoartele Băncii Mondiale estimează că ar fi vorba despre 3-5 milioane de români emigranţi.

Acest fapt plasează România pe locul al şaselea în clasamentul principalelor surse de migranţi la nivelul UE, în termeni absoluţi, şi respectiv pe primul loc în termeni relativi (ca pondere a migranţilor în populaţia totală), potrivit raportului Oraşe Magnet – Migraţie şi Magnetism în România.

Raportul citat, care a agregat valorile de migraţie din anii 2010-2016, notează că „zilnic, aproximativ 500 de locuitori se mută din România în altă ţară, ceea ce face din migraţia externă una dintre principalele provocări pentru factorii de decizie“.

Specialiştii scriu şi despre tiparele care s-au creat în interiorul judeţelor de la noi, corelate cu migraţia spre o anumită ţară. De exemplu: emigranţii din estul României se îndreaptă îndeosebi spre Italia, iar cei din centru şi sud preferă Spania.

Grecia este o destinaţie predilectă pentru locuitorii din sudul României, în timp ce Germania şi Ungaria sunt preferate de cetăţenii români din vestul ţării, zonă locuită în mod tradiţional de comunităţi de maghiari, saşi şi şvabi.

, , ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *