Gala premiilor Oscar 2019, diversitate la Hollywood

Cea de-a 91-a ediţie a galei premiilor Oscar, care a avut loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles, a spart noi bariere în ceea ce priveşte diversitatea la Hollywood, mai ales pentru persoanele de culoare, potrivit goldderby.com. În ultimii ani, mişcările #OscarsSoWhite şi Time’s Up au militat pentru o mai mare diversitate la Hollywood, atât în faţa, cât şi în spatele camerelor de filmat. Şi, deşi gala premiilor Oscar încă este dominată de bărbaţii caucazieni, munca depusă de cele două mişcări începe să dea roade, Academia de film americană incluzând, în 2017, mai multe femei şi persoane de culoare în rândul membrilor cu drept de vot.

Anul cu cele mai multe femei de culoare recompensate la aceeaşi gală
Iar la gala premiilor Oscar din 2019 au fost sparte mai multe bariere. Astfel, pelicula „Black Panther“, de Ryan Coogler, cu o distribuţie majoritar de culoare, a împins mai departe limitele în ceea ce priveşte diversitatea. Ruth E. Carter şi Hannah Beachler, premiate pentru cele mai bune costume, respectiv cel mai bun design de producţie/cea mai bună scenografie, au devenit a doua şi, respectiv, a treia femeie de culoare care au câştigat vreodată un Oscar într-o categorie care nu a fost de interpretare, după Irene Cara, recompensată în 1984 pentru piesa „Flashdance“. Beachler a fost, de asemenea, prima femeie de culoare care a fost nominalizată vreodată la premiul Oscar pentru cel mai bun design de producţie. Totodată, anul acesta, a fost prima dată când atât de multe femei de culoare sunt recompensate la aceeaşi gală Oscar, celor două alăturându-li-se Regina King, premiată pentru cel mai bun rol secundar feminin, cel din „If Beale Street Could Talk“.

„Roma“, primul film mexican premiat cu Oscar 
Ediţia de anul trecut a galei premiilor Oscar a înregistrat cel mai mic număr de femei premiate din cei şase ani anteriori, şase, faţă de 34 de bărbaţi distinşi cu prestigiosul trofeu. Anul acesta, 15 femei au primit Oscaruri, faţă de 36 de bărbaţi (unii primind mai multe premii). 53 de femei, altele decât actriţele, au fost nominalizate la cea de-a 91-a gală a premiilor Oscar, faţă de 159 de bărbaţi, alţii decât actorii. „Roma“ este primul film mexican care câştigă premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj străin. Cineastul peliculei în alb şi negru, Alfonso Cuarón – premiat cu Oscar pentru regie în 2014, pentru „Gravity“ – a stabilit şi el un record, fiind prima persoană recompensată pentru imaginea unui film pe care l-a şi regizat (la gala de duminică noapte, el a primit şi trofeul pentru cea mai bună regie). Pelicula a fost şi prima produsă de platforma Netflix nominalizată la premiul Oscar 2019 pentru cel mai bun film.

Mahershala Ali, primul actor de culoare care primeşte două trofee Oscar
Cu partitura din „Green Book“, Mahershala Ali a devenit primul actor de culoare care primeşte două trofee Oscar pentru aceeaşi categorie, în cazul său, „cel mai bun rol secundar masculin“. De asemenea, după un Oscar primit în 2017, pentru rolul din „Moonlight“, de Barry Jenkins, Ali a devenit anul acesta al doilea actor premiat cel mai repede cu un al doilea trofeu al Academiei americane, după Tom Hanks (în 1993, pentru „Forest Gump“, şi în 1994, pentru „Philadelphia“). Actorul de culoare Denzel Washington a primit, de-a lungul timpului, două premii Oscar pentru interpretare, însă în categorii diferite, rol principal în „Training Day“ (2001), respectiv rol secundar în „Glory“ (1989). Domee Shi a devenit prima femeie de culoare care a câştigat un Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj animat, pentru „Bao“. Ea este şi prima femeie care a regizat un scurtmetraj animat pentru celebra companie Pixar.

Spike Lee a câştigat primul său Oscar competitiv
Spike Lee a câştigat primul său Oscar competitiv. Anul acesta, pentru prima dată, Spike Lee a fost nominalizat atât la premiul pentru cel mai bun regizor, cât şi la cel pentru cel mai bun film, în calitate de producător, fiind doar al şaselea cineast de culoare care se poate lăuda cu această performanţă, după Jordan Peele, John Singleton, Lee Daniels, Steve McQueen şi Barry Jenkins. El a concurat la Oscaruri cu filmul „BlacKkKlansman“, care a primit şase nominalizări, dar a câştigat un singur trofeu, cel pentru cel mai bun scenariu adaptat (Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott, Spike Lee). Spike Lee a primit un premiu Oscar pentru întreaga carieră în 2015.

Câştigătorii celei de a 91-a ediţii a galei premiilor Academiei americane de film:

Cel mai bun film: Green Book
Cel mai bun regizor: Alfonso Cuaron, Roma
Cea mai bună actriţă: Olivia Colman, The Favourite
Cel mai bun actor: Rami Malek, Bohemian Rhapsody
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Regina King, If Beale Street Could Talk
Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali, Green Book
Cel mai bun scenariu original: Green Book
Cel mai bun scenariu adaptat: BLACKkKLANSMAN
Cel mai bun film într-o limbă străină: Roma
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: Spider-Man: Into the Spider-Verse
Cel mai bun lungetraj documentar: Free Solo
Cea mai bună imagine: Roma
Cel mai bun montaj: Bohemian Rhapsody
Cel mai bun mixaj de sunet: Bohemian Rhapsody
Cel mai bun montaj de sunet: Bohemian Rhapsody
Cele mai bune efecte vizuale: First Man
Machiaj şi coafură: Vice
Cele mai bune costume: Ruth Carter, Black Panther
Cântec original: Shallow, interpretat de Bradley Cooper şi Lady Gaga, în filmul „A star is born”
Cea mai bună coloană sonoră: Black Panther
Design de producţie: Black Panther
Cel mai bun scurtmetraj live-action: Skin
Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: BAO
Cel mai bun scurtmetraj documentar: Period.

, , ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *