Declarații în cadrul conferinței de presă a PNL Călărași -15 iulie 2022

Președinte, senator Ciprian Pandea:
Săptămâna trecută, domnul ministru Cseke Atilla a semnat ordinul de ministru privind proiectele finanțate prin Programul Național de Investiții. În județul Călărași avem 93 de proiecte cu o valoare de 1.197.029.761,25 lei. Primarii PNL au finanțate 46 de proiecte cu o valoare de 502 milioane. Aproximativ o treime din proiectele finanțate ale primarilor PNL se referă la lucrări de apă și canalizare, iar restul este destinat asfaltării drumurilor.
Vreau să mai anunț că luni, 18 iulie, ministerul va deschide platforma aferentă depunerii documentelor necesare semnării contractelor de finanțare. Cu cât depun mai repede documentele, cu atât vor semna mai repede aceste contracte de finanțare. Unii dintre ei au făcut deja licitațiile cu clauză suspensivă, astfel că imediat după semnarea contractelor de finanțare pot demara lucrările, de asfaltare, respectiv alimentare cu apă și canal. Așteptăm totodată și consultarea noastră privind finanțarea proiectelor de gaz. După cum știți, județul Călărași a avut un singur proiect de gaz finanțat prin POIM, cel al comunelor Jegălia, Unirea și Dichiseni. Apoi au fost finanțate proiectele declarate eligibile pe POIM, prin PNI Anghel Saligny, cele ale comunelor Roseți și Grădiștea. În perioada următoare, prin PNI Anghel Saligny, pentru o sumă de aproximativ 160 de milioane de lei, vor fi publicate restul proiectelor finanțate.
Vreau să salut și că județul Călărași, respectiv operatorul regional EcoAqua, a semnat contractul de finanțare, sper să fie implementat conform graficului și locuitorii județului Călărași să beneficieze de condiții optime în ceea ce privește alimentarea cu apă și canalizare.
Mai vreau să anunț că de săptămâna viitoare, mai exact de marți, 19 iulie, ora 10.00, se va lansa programul național Start-up Nation, cu un buget total de 520 de milioane de lei, din care 20 de milioane pentru cei din diaspora. Ca finanțare avem maxim 100.000 de lei pentru crearea unui loc de muncă și maxim 200.000 de lei pentru crearea a două locuri de muncă. Beneficiarii sunt microîntreprinderile și
întreprinderile mici și mijlocii înființate după 01.01.2020, iar înscrierea în acest program este sută la sută digitalizată.

Prefect Valentin Barbu: Despre stadiul recensământului
La nivel național, județul Călărași stă bine ca nivel de recenzare, suntem pe locul 7 însemnând 93,8% din totalul populației recenzate. Sunt 20 de localități din județul Călărași care au terminat recenzarea, cei doi primari, alături de noi astăzi (n.r. 15 iulie 2022), din Cuza-Vodă (numărul 1) și Unirea (locul 3) sunt în top.
Așa cum am constatat, fără implicarea directă a primarilor nu mergea bine recenzarea, în unele localități s-a mers mai greu. Există o problemă și pe această cale adresez o rugăminte dlui primar al municipiului Călărași, subliniez, o rugăminte, nu un reproș. Perioada s-a prelungit cu încă o săptămână. Se poate atinge populația țintă pentru a fi recenzată. Cea mai mare problemă, la nivel național, a fost în orașele mari și în orașele medii, cum este și municipiul Călărași. Dacă municipiul reușește să remonteze decalajul acesta în ultima săptămână putem atinge 100% din populația țintă supusă recenzării.
La nivelul județului Călărași, la momentul actual, conform INS, populația țintă supusă recenzării, prin ambele metode, este de 272. 751 de persoane și avem un minus de 21.170 persoane, deci este rezolvabilă problema.
Toată lumea trebuie să se afle într-o bază de date, iar realitatea demonstrează că nu este chiar așa și știți foarte bine dinamica populației, aici vorbesc de cei care au părăsit țara. Iar aici este o mare problemă, poate reușim acum ca datele să aibă o mai mare acuratețe decât în urmă cu 11 ani, unde știți că au fost probleme. Poate aflăm și noi, cu toții, câți suntem în România și câți în Diaspora.

Despre situația de la Curcani:
Problema de la Curcani a pornit din 2020. Un membru PNL a fost ales în funcția de viceprimar prin votul consilierilor, 8 voturi la 7, cuiva nu a convenit această situație, dar, repet, votul a fost secret și corect exprimat. A fost contestat, ne aflăm în litigiu, la Curtea de Apel s-a luat o decizie în urmă cu două săptămâni, nu a fost comunicată motivarea. În momentul în care se va comunica este foarte important ce spune conținutul motivării pentru că s-ar putea să avem o supriză. Asta nu înseamnă că, automat, litigiul a fost câștigat de către cei de la PSD. Problema este următoarea și am avut semnale din partea domnului primar și din partea domnului președinte Iliuță pe care l-am invitat la masă, cu bună credință, nu doar cu declarații în presă sau mai știu eu pe unde, ci la masă împreună cu domnul președinte Pandea și cu toți consilierii locali aflați în funcție în acest moment. Se poate ajunge la o înțelegere, litigii de genul acesta au fost în multe județe din țară, din păcate mai sunt, dar multe dintre ele, cu bună-credință, repet, s-au rezolvat. Putem găsi o soluție astfel încât să avem buget în comuna Curcani, mie, personal, îmi pare rău că acest lucru nu a fost depășit. I-am comunicat domnului primar, a fost de două ori la Prefectură dar,
mingea nu este în grădina Prefecturii. Prefectul nu poate da un ordin să avem buget în comuna Curcani, ci prin votul tuturor consilierilor aflați în funcție. Au mai fost probleme, la Frumușani, la Radovanu, dar s-au rezolvat și funcționează normal Consiliul Local.

Primarul comunei Cuza Vodă, Monica Silvia Ceaușescu:
Vreau să mulțumesc domnului președinte Ciprian Pandea pentru sprijinul pe care îl acordă dezvoltării localităților județului Călărași.
Transmit un gând din partea locuitorilor comunei pe care o reprezint, bucuria pe care am trăit-o atunci când am văzut că am câștigat finanțare pentru două proiecte pe PNI Anghel Saligny. Problemele reale ale comunității noastre sunt cele legate de apă și de asemenea de modernizarea drumurilor. Sunt cele două priorități ale noastre, iar cu ocazia finanțării celor două proiecte venim în sprijinul cetățenilor, să le oferim condiții mai bune.
De asemenea, dezvoltarea comunei nu se oprește aici, suntem încrezători, vom depune pe PNRR pentru construcția unei creșe, dar vom extinde și rețeaua de canalizare în cadrul PNRR. Vrem să investim și în educația elevilor din comună și de aceea depunem proiecte pe POR 2021-2027, pentru modernizarea unor clase, dotarea unor laboratoare de informatică. Ne dorim cu ardoare și înființarea rețelei de gaze, am depus proiect în cadrul PNI Anghel Saligny, așteptăm evaluarea. Toți locuitorii își doresc gaze, chiar dacă prețurile au crescut, a fost o surpriză și pentru mine, cereri încă sunt. Eu fac ședințe periodic cu cetățenii, din trei în trei luni, să fiu mai aproape de ei, să le aflu problemele. Eu în august fac un an de la preluarea mandatului și, așa cum am mai spus, cea mai mare problemă a noastră o reprezintă calitatea apei, așa că acest proiect de reabilitare a rețelei de apă este prioritar. Noi am luat firul logic al dezvoltării, cu apa, apoi canalizare, apoi asfaltare. În proiectul pe care îl avem de asfaltare, sunt străzi care au infrastructura subterană de utilități, iar asfaltarea este ultima investiție, ca lucrurile să fie făcute cu simț de răspundere.
În maxim două săptămâni, vom inaugura noul dispensar reabilitat, suntem în procedură de licitație a spațiilor, acolo vor funcționa cabinetul medicului de familie, o farmacie, o sală de tratament, un cabinet de kineto-terapie și suntem în discuții cu medici pentru geriatrie și pediatrie. Am finalizat și căminul de la Călărașii Vechi, acum suntem în licitații pentru achiziționarea dotărilor, vom avea o bibliotecă modernă, o sală de evenimente, un cămin multifuncțional. Mai avem în plan, prin PNRR, transformarea școlii din Călărașii vechi în Centru de zi pentru copii, astfel încât după finalizarea cursurilor să se pregătească extrașcolar.
Suntem în definitivarea noului PUG, vom introduce ceva teren din extravilan în intravilan, pentru acordarea unor locuri de casă. Pe raza satului Ceacu avem deja 30 de locuri pentru construcția de locuințe pentru tineri, dar așteptăm cadastrarea tuturor terenurilor. Prioritari vor fi locuitorii comunei Cuza Vodă, am discutat în Consiliul Local, vor fi condiții de atribuire în care se va ține cont ca domiciliul să fie de minim 5 ani pe raza comunei. Vrem să susținem tinerii născuți și crescuți în comuna Cuza Vodă.
Avem ședințe periodic cu mediul de afaceri de pe raza comunei, știu problemele acestora, iar pe ordinea de zi a mea, ca primar, și a Consiliului local, prioritară este scoaterea la licitație a unei clădiri pentru a da posibilitatea unor II-uri sau PFA-uri să aibă sediu pentru desfășurarea activității. Totodată vom închiria, în măsura posibilităților și spații pentru desfășurarea de activități, precum terase, laborator de cofetărie.
Parteneriatul între administrația publică locală și micii antreprenori există. Susținem totodată și activitatea agricolă, în comuna Cuza Vodă sunt foarte mulți legumicultori, prioritatea este deschiderea unei piețe volante, până la finalul anului, avem infrastructura deja. Vă invit, pe această cale, să cumpărați produse bio la Cuza Vodă și să susțineți tinerii fermieri. Pe raza comunei este înființată o cooperativă agricolă care va depune cu siguranță un proiect pentru amenajarea unei fabrici de conserve.

Primarul comunei Unirea, Ciprian Olteanu:

Proiectul pe POIM obținut reprezintă un parteneriat între comunele Unirea, Jegălia și Dichiseni, acest proiect presupune înțeparea practic în magistrala de gaze București-Constanța, aflată în nordul A2 și se coboară pe drumul pietruit spre Iezeru și de acolo se face stânga dreapta pentru alimentarea celor trei localități.
Valoarea proiectului este de 11 milioane de euro, cu un procent de cofinanțare de sub 3 la sută. Evident că populația este mulțumită de performanța noastră, a fost un drum greu, în timpul procedurilor a decedat proiectantul și a trebuit să facem față unei serii lungi de clarificări, dar uitați că suntem câștigătorii unui proiect important, pentru că știm cu toții că gazul stă la baza tuturor industriilor, el aduce plus valoare în fiecare gospodărie, dar acum putem atrage investitori reali. Există deja un investitor care vrea să vină cu o
fabrică de alcool pe raza localității Jegălia, în comuna Dichiseni se intenționează construcția unei fabrici de deshidratare lucernă care consumă foarte mult gaz.
Am reușit totodată să obținem finanțare pentru proiectul depus pe PNI Anghel Saligny, vorbim de asfaltarea tuturor străzilor din comună, cei 8 kilometri de drumuri rămase neasfaltate. Cei 16 milioane de lei sunt suficienți pentru această modernizare. Când am ajuns la primărie, am realizat și un proiect de apă, dar am reușit local să înlocuim un foraj care nu funcționa și prin acel foraj am adus un plus de debit în rețeaua locală.
Dar nu renunțăm la acest proiect, așteptăm noi surse de finanțare, poate pe AFIR, să înlocuim întreaga rețea de apă și să modernizăm stația de tratare, astfel încât cetățeanul să beneficieze de cea mai curată apă posibil. Odată cu finalizarea PUG-ului, noi am alocat o suprafață de teren pentru locuințele tinerilor căsătoriți, și așteptăm să obținem cadastru pentru 3 locuri de casă a 1.700 de mp, urmând să mai alocăm,
spre Iezeru, 25 de terenuri de casă pentru tineri căsătoriți.
Mai avem două proiecte pe PNRR, achiziția de microbuze electrice pentru transportul în comun, la fel prin acel parteneriat, Unirea-Jegălia Dichiseni, un microbuz pentru fiecare și am mai depus un proiect de dezvoltare a rețelei de supraveghere video, stații inteligente de autobuz și mobilier uban inteligent. Ieri s-a închis licitația, am scos cadastrarea pe absolut orice imobil din intravilan și extravilan, avem doi ofertanți, vedem cștigătorul. Până la finalul anului vom avea întreaga comună cadastrată, urmând ca apoi să ne recuperăm banii de la ANCPI.

, , , ,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *