Catalogul muzical al rapperului Jay-Z a revenit pe Spotify

Catalogul muzical ce conţine piesele solo ale celebrului rapper Jay-Z a revenit miercuri pe platforma de streaming online Spotify, care a retras acele melodii la cererea artistului newyorkez în urmă cu doi ani şi jumătate, informează AFP.

“La mulţi ani, Hov, bine ai revenit pe Spotify”, au scris reprezentanţii platformei muzicale într-un mesaj publicat pe Twitter, folosind una dintre poreclele rapperului Jay-Z, care a sărbătorit miercuri împlinirea vârstei de 50 de ani.

În aprilie 2017, acest serviciu muzical online a retras catalogul muzical al lui Shawn Carter – numele real al rapperului – la cererea artistului, potrivit reprezentanţilor Spotify.

Rapperul şi producătorul american, în prezent miliardar, nu a explicat în mod public decizia sa de atunci, însă presa americană a asociat-o cu investiţia pe care artistul a făcut-o într-o platformă concurentă, Tidal.

Jay-Z a devenit acţionarul majoritar al acelui serviciu online de origine norvegiană în iunie 2015, cu ambiţia declarată de a-l transforma într-un rival pentru Spotify şi Apple Music.

Tidal promova o strategie de exclusivitate şi o politică de partajare a veniturilor mai favorabilă pentru artişti în comparaţie cu alte platforme de streaming muzical.

În ianuarie 2017, Jay-Z a cedat o treime din capitalul său investit în Tidal unui operator american de telefonie, Sprint, contra sumei de 200 de milioane de dolari.

Însă Tidal nu a reuşit niciodată să iasă învingător în lupta cu giganţii din acest sector de activitate. După ce a anunţat 3 milioane de abonaţi în 2016, acest serviciu online nu a mai publicat de atunci noi cifre.

În prezent, Spotify numără 113 milioane de abonaţi plătitori, iar Apple Music are peste 60 de milioane de abonaţi.

Tidal a beneficiat, de asemenea, de exclusivitate în privinţa difuzării unui album al cântăreţei Beyonce, lansat în 2016.

Însă în luna aprilie, Beyonce, soţia rapperului Jay-Z, a decis ca acel album să devină disponibil pe toate serviciile de streaming.

După ce a acceptat la rândul său un regim de exclusivitate în favoarea platformei Tidal în 2016, rapperul Kanye West, prieten apropiat al lui Jay-Z, a decis şi el în 2018 ca albumele sale să devină disponibile pe toate platformele de streaming.

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.