Cina vă poate modifica direct calitatea nopţilor. Este mai bine să mâncaţi uşor, pentru a nu stoca energie în exces sub formă de grăsimi, şi pentru a nu fi deranjaţi de o digestie laborioasă. Dar fără exces de zel: nu renunţaţi la masa de seară, pentru că riscaţi să vă treziţi din cauza hipoglicemiei.
Nopţile dvs. vor fi şi mai dulci, dacă la cină consumaţi o cantitate modestă de zaharuri lente, cu index glicemic redus (paste integrale fierte al dente, orez nedecorticat, bulgur), care eliberează lent energie până dimineaţa şi continuă să favorizeze producerea serotoninei cu virtuţi tranchilizante. Se recomandă însă moderaţie la proteine deoarece acestea produc o concentraţie prea mare de tiroxină în sânge. Această substanţă se foloseşte la fabricarea dopaminei, asociată cu activitatea motrică şi cu agitaţia.
Excitantele trebuie evitate. Alcoolul adoarme la început, dar somnul provocat de el este însoţit de coşmaruri şi de treziri frecvente. Ceaiul negru, cafeaua sau cola sunt interzise.
„Nu este suficient să suprimaţi cafeaua după ora 17.00”, insistă specialiştii. „Insomniacii trebuie să se limiteze la o singură ceaşcă, dimineaţa. Atât!” şi să spună adio şi ţigărilor, care conţin nicotină, un excitant notoriu. Slăbitul ţine în mare măsură de un somn echilibrat. Un „vis” la îndemâna tuturor, conform ultimelor studii. Cu condiţia de a respecta recomandările specialiştilor în materie, la fel de preţioase ca cele ale nutriţioniştilor.
Trebuie să ne dominăm stresul şi să dormim pe săturate. Cercetări ceva mai vechi au arătat că atunci când sunt privaţi de somn, cei care dorm în general puţin (cinci ore pe noapte) au o poftă de mâncare în creştere. Dormiţi într-o cameră aerisită (temperatura între 18 şi 20de grade C). Dacă vă treziţi fiindcă vă e prea cald, faceţi-vă vânt, beţi apă rece, mergeţi cu picioarele goale pe ciment şi apoi culcaţi-vă din nou, relaxându-vă. Dacă sunteţi prea surescitați, sculaţi-vă din pat, îndeletniciţi-vă cu ceva relaxant şi băgaţi-vă în pat când simţiţi că vi se face somn.
Reguli de igienă a somnului
– Respectaţi un orar regulat: ora de culcare, dar mai ales cea de trezire.
– În timpul serii, gradaţi-vă activităţile. Pe măsură ce vă apropiaţi de ora de culcare, ar fi bine să treceţi la o activitate mai liniştită, diferită de cea pe care o prestaţi în mod obişnuit. Sudoku, cuvinte încrucişate, lectură – puteţi încerca orice, cu condiţia să nu vă mai preocupaţi de „dosarul” zilei.