Dem Rădulescu a fost unul dintre cei mai iubiţi actori. A făcut istorie în comedia autohtonă. Este celebră seria „BD la munte şi la mare”, dar actorul a cucerit publicul cu alte multe roluri mari în teatru şi film. A încetat din viaţă pe 17 septembrie 2000, dar numele lui e viu. Iată câteva lucruri care nu se prea ştiu despre marele actor.
1. Numele adevărat al actorului este Dumitru R. Rădulescu şi provenea dintr-o familie de negustori.
2. Porecla „Bibanul” a primit-o în liceu. „Tata era negustor de peşte. Avea un magazin mare în piaţa din Vâlcea. Fratele meu mai mare a luat într-o zi un biban frumos, l-a invelit într-un ziar şi l-a dus la şcoală, cu gândul să i-l dea profesorului, ca să-l arate elevilor ca material didactic. Mai intâi lui i-au spus copiii «Bibanu’». După aia mi-au zis «Fratele lu’ Bibanu’», pe urmă porecla s-a prins de mine. Unii au pus-o-în chip de nume – pe afiş, că în ultimele clase de liceu, am jucat în nişte spectacole împreună cu colegii mei. Aşa că acolo am apărut pentru prima dată cu numele ăsta: Rădulescu-Bibanu”, a povestit în revista Teatrul, actorul.
3. Se spune că nu permitea oricui să-l strige ”Bibanu”, era foarte selectiv cu cei din jur.
4. A fost foarte sărac, în copilărie avea voie să mănânce doar un borcan de vinete împănate şi o pâine pe zi.
5. Se trăia greu în timpul războiului, astfel că a învăţat să vorbească nemţeşte în gară.
6. A fost nevoit să aleagă între sportul de performanţă şi actorie. A obtinut chiar o stea de aur, la un campionat de box, de amatori, la Râmnicu Vâlcea. A luptat în ring la categoria mijlocie. A fost boxeur la categoria semi-mijlocie.
7. Mama nu-i dădea voie la spectacolele lui Tănase. Spunea că e prea mic şi că pe scenă apăreau femei dezbrăcate pe care nu are voie să le vadă.
8. A debutat ca actor amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării.
9. În 1956 a câştigat premiul I pentru interpretare cu piesa “Steaguri pe turnuri” (unde îl juca pe „banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori.
10. A fost remarcat de maestrul Sică Alexandrescu, iar acesta a fost practic debutul carierei sale.
11. A fost prieten cu Ion Cojar si cu Liviu Ciulei, iar cu ultimul a colaborat pentru personajul Farfuridi din „O scrisoare pierduta”, unde a jucat alături de Rodica Tapalagă, Petre Gheorghiu, Ştefan Bănică, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Cioranu şi Ciulei însuşi. Regizorul Liviu Ciulei l-a numit „Un actor de geniu”.
12. În afară de faptul că juca în spectacole de teatru şi făcea film, Dem Radulescu a fost profesor la Universitatea Naţională de Arta Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti.
13. A fost căsătorit cu actriţa Paula Rădulescu, de care mai apoi a divorţat. Următoarea sa iubire a fost actriţa Adriana Şchiopu, eleva sa de la I.A.T.C, cu care s-a şi căsătorit. Această actriţă frumoasă si talentată a fost numită de actor „binecuvântata mea soţie”. Cei doi au avut împreună o fiică, Irina Radulescu, care a devenit tot actriţă.