1 iunie, Ziua Copilului, ziua în care toţi copiii trebuie să se simtă bine, să primească cadouri și să se distreze împreună

Ziua Copilului este o sărbătoare care ne îndeamnă să ne minunăm şi să ne bucurăm de fiecare zi şi clipă a vieţii, precum cei mici. Să sarbatorim alături de copii, nepoţii, fraţii sau vecinii noştri şi să ne lasăm inspiraţi de bucuria lucrurilor simple sau … să nu uităm de copilul din noi. Aşadar, această zi este un bun prilej pentru a uita de toate grijile, de a ne aminti de „cea mai frumoasă iluzie” … copilăria.

Istoric, tradiţie

Ziua Copilului a fost menţionată prima dată la Geneva, la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. După această conferinţă, multe guverne au introdus „Ziua Copilului”.

În Turcia, Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în data de 23 aprilie 1920.

Ziua Internaţională a Copilului a fost sarbatorită pentru prima oara în lume în octombrie 1953 şi a fost sponsorizată de către Uniunea Internaţională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva;

Ideea de a avea o zi internaţională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1954.

În anul 1954, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la aşa-numita „Ziua Copilului” (“Universal Children’s Day”).

În România, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005, însă deocamdată nu se ştie cand a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Internaţională a Copilului.

Cu toate acestea, investigaţiile continuă şi ne bucurăm că există două date în care gândurile se îndreaptă spre copii, aceştia având 2 zile ale lor:

       · 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului,

      · 20 Noiembrie – Ziua Universală a Copiilor.

Nu se ştie exact de ce ziua de 1 Iunie a fost aleasă ca Ziua Internaţională a Copilului, însă există o teorie potrivit căreia, consulul general chinez de la San Francisco a strâns un număr de copii orfani chinezi pentru a sărbători Festivalul Dragonului, care s-a întâmplat să fie chiar pe 1 iunie, dată care a coincis, de asemenea, cu Conferinţa de la Geneva.

  • De atunci s-a stabilit ca 1 iunie sa fie Ziua Internaţională a Copilului, mai ales în ţările comuniste.
  • În vest, această zi este sărbătorită în alte zile ale anului, dar nu i se acordă prea mare atenţie.
  • Astfel, această zi a fost interpretată ca fiind o sărbătoare comunistă.

Nu peste tot în lume Ziua Copilului se sărbătoreşte pe 1 iunie. Pentru UNESCO, de exemplu, Ziua Copilului este 20 noiembrie.

Din istoricul momentelor mai importante ale mişcării de promovare a drepturilor copilului amintim:

  • Adoptarea de către Liga Naţiunilor Unite a Declaraţiei Drepturilor Copilului – 1924,
  • Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor, organizată la Geneva – 1925,
  • Convenţia privind Drepturile Copilului – 1989, adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite,
  • Convenţia Naţiunilor Unite (în luna septembrie) – 1990, ratificată şi de Parlamentul României.

Scop

Ziua Internaţională a Copilului are la baza şi promovează schimbul reciproc de idei, dorinţa de a-i face pe copii să înţeleagă acest concept, precum şi iniţierea unei acţiuni de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea.

Ziua copiilor în lume

Data zilei copilului variază foarte mult între țări. Aproximativ 30 de state au preluat 1 iunie de la China și SUA.

  • Argentina sărbătorește a doua duminică din luna august.
  • Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie.
  • Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie.
  • Bulgaria sărbătorește în data de 1 iunie.
  • Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie.
  • Germania de la reunificarea Germaniei se sărbătorește în data de 1 iunie din timpul DDR-ului și 20 septembrie sărbătoarea Republicii Federale Germania.
  • India sărbătorește în data de 14 noiembrie.
  • Japonia sărbătorește în data de 5 mai.
  • Mexic sărbătorește în data de 30 aprilie.
  • Polonia sărbătorește în data de 1 iunie.
  • Republica Moldova sărbătorește în data de 1 iunie.
  • Turcia sărbătorește în data de 23 aprilie.
  • Ungaria sărbătorește în ultima duminică a lunii mai.

1 Iunie este ziua în care se celebrează miracolul naşterii, miracolul purităţii, dar şi întoarcerea la inocenţă.

Nu există limite de vârstă când vine vorba de a sărbători Ziua Copilului. Oricare dintre noi, copil sau adult, are voie să se simtă copil şi chiar este necesar ca macăr o dată pe an să lăsăm în urmă problemele de zi cu zi, să zâmbim curat şi să simţim că ludicul înfloreşte în inimile noastre.

Copiii nu trebuie să fie neglijaţi nicicând, căci ei sunt cei care ne fac de multe ori ziua mai bună şi pentru care ajungem la un moment dat să trăim. De ziua lor aceştia merită o atenţie deosebită pentru a şti că au anumite drepturi, că sunt importanţi.

1 IUNIE, Ziua Copilului, zi liberă.

Prin promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, a devenit sărbătoare legală.

,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *