Povestea lui Salvador Sobral, câştigătorul Eurovision 2017

Povestea lui Salvador Sobral, câştigătorul Eurovision 2017

Salvador Sobral a câştigat ediţia din 2017 a Eurovision, marcând astfel prima victorie a Portugaliei după 53 de ani în care ţara a participat în concurs fără a reuşi să cucerească rîvnitul trofeu.
Tînărul de 27 de ani a reuşit să impresioneze atît publicul, cît şi juriile de specialitate cu interpretarea în limba natală a baladei jazz „Amar Pelos Dois“.
„Trăim într-o lume a muzicii de unică folosinţă, o muzică de tip fast food, fără substanţă şi cred că aceasta poate fi o victorie a oamenilor care fac piese care chiar înseamnă ceva, reprezintă ceva. Muzica nu înseamnă artificii, muzica înseamnă sentiment, aşa că haideţi să facem muzică“, a declarat cîştigătorul Eurovision 2017.
Întrebat dacă va deveni un erou naţional în Portugalia, Salvador a răspuns rîzînd: „Eu? Credeam că adevăratul erou al Portugaliei este Cristiano Ronaldo. Este un lucru uimitor, dar îmi doresc să am o viaţă liniştită în continuare. Probabil că va fi ceva zgomot la început, dar nu m-aş numi erou naţional“. Artistul a atras atenţia asupra sa din cauza condiţiei sale fizice, ipoteza principală fiind că ar avea o boală de inimă, însă neconfirmată oficial, fapt care l-ar fi împiedicat să plece la timp din Portugalia, pentru primele repetiţii. Sora sa, Luisa, cea care a compus melodia cîştigătoare, a stat în locul său la primele repetiţii tehnice, pînă cînd Salvador a reuşit să ajungă pentru prima semifinală. Deutsche Welle scrie că muzicianul din Portugalia a făcut ca apariţiile sale pe scenă să fie „spontane şi diferite“, iar din motive medicale a ratat unele părţi din repetiţii, în condiţiile în care Sobral este pe lista de aşteptare a unui transplant de inimă şi nu poate călători în afara ţării mai mult de două săptămîni fără echipa sa medicală.
Salvador Sobral a atras atenţia încă de la începutul participării sale, datorită tricoului pe care l-a purtat la un moment dat şi pe care scria „SOS refugiaţii“. Însă în timp ce publicul l-a aplaudat pentru această iniţiativă, membrii European Broadcast Union i-au cerut reprezentantului Portugaliei să nu mai poarte astfel de haine cu mesaje, deoarece, în opinia lor, cuvintele pot fi interpretate politic. „Acesta nu este un mesaj politc – este umanitar şi este în esenţă un mesaj uman“, a spus artistul pentru blogul Wiwibloggs. De asemenea, în conferinţa de presă organizată pentru prima semifinală, el a explicat ce intenţie a avut: „Dacă am parte de expunere europeană, vreau să profit pentru a transmite un mesaj umanitar. Oamenii vin în Europa în bărci din plastic şi li se cere să prezinte certificatul de naştere pentru a putea intra într-o ţară. Aceşti oameni nu sînt imigranţi, sînt refugiaţi care fug de moarte. Nu faceţi greşeli. Există atît de multă birocraţie în taberele de refugiaţi din Grecia, Turcia, Italia, noi ar trebui să contribuim la crearea unor căi legale şi sigure pentru ca aceşti oameni să aibă un viitor“, a declarat Sobral.

,

Navigare în articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *